Filmen Min vän Barbro skapar samtal i Borlänge

7 nov, 2019
Skrivet av: Mattias Ehrenberg Admin
Kategorier: Dokumentär, För Filmare, Visningar, Samproduktion

Den 14e November kl 18.00 visas filmen "Min vän Barbro" på Maximteatern i Borlänge. Visningen som organiseras som ett integrationsfrämjande event arrangeras av Svärdsjö Bygden Bryr sig, Rädda Barnen Dalarna, Studiefrämjandet, Borlänge Rotaryklubb och Föreningen Borlänge Bildfestival och kommer följas av ett samtal med en panel med Taimaz som är med i filmen, ett frivilligt föräldrahem samt yrkesaktiva som jobbar med stöd till målgruppen asylsökande ensamkommande.Filmen hade premiär på Göteborgs Filmfestival i januari i år och vann även Fotografiskas Stora Dokumentärfotopris 2018. Min vän Barbro handlar om den oväntade vänskapen mellan 20-årige Taimaz från Afghanistan och 87-åriga Barbro från Älvdalen. Genom ett nyfiket och villkorslöst utbyte etableras en stark relation som krossar många förutfattade meningar i denna ömsint, humoristiska och oerhört gripande dokumentärfilm.


"Innan jag påbörjade detta filmarbete jobbade jag som lärare till nyanlända, främst ensamkommande ungdomar på Trängslets skola i Älvdalen under en termin, berättar filmskaparen Maja Daniels.
"Jag fick stark anknytning till många av mina elever och blev således engagerad i asylrättsfrågor men även frågor som rör integration och civilsamhällets roll i dagens Sverige. Filmen föddes som en reaktion till den negativa tvärvändningen som skedde i politiken år 2016 och som anammades av media. Tanken är att låta en mer nyanserad bild växa fram och att motverka den demonisering som skett i media kring gruppen "ensamkommande", förklarar Maja. 


Filmen fokuserar på mötet mellan två socio-ekonomiska grupper som kommer att bli allt viktigare för framtiden i våra europeiska samhällen; unga nyanlända och de äldre. Filmen visar på samtal om kulturell rädsla, för främlingar eller för åldrandet i sig och utmanar tanken på att ställa dessa grupper mot varandra som konkurrenter till varann. Vänskap och meningsfulla relationer kan slå hål på myter och förutfattade meningar samt motverka förenklade antaganden.

"Under ett år följde jag den inspirerande vänskapen mellan 20-åriga Taimaz och 87-åriga Barbro i Älvdalen, norra Dalarna. Hon blev hans första och enda svenska vän och han hennes första möte med en asylsökande. Min Film har för avsikt att bredda den nuvarande samhällsbilden och belysa hur relationer mellan olika generationer kan underlätta integrationen", avslutar Maja. 

Filmvisningen är gratis och öppet för alla. Fika kommer serveras.

LÄs mer om eventet här: https://www.facebook.com/events/2645100068885271/