Dalarnas Filmfestival

Dalarnas Filmfestival

Dalarnas Filmfestival 2019

Festival datum: 26 September 2019

Plats: Högskolan Dalarna, Mediehuset på regementet i Falun

Tid: 10.00-19.00

Era filmbidrag ska vara oss tillhanda senast 17 september. Festivalen är gratis!

Dalarnas filmfestival är en festival riktad till alla filmarbetare i vårt län med syfte att uppmuntra filmare, från yrkesverksamma till eldsjälar, studenter och nyfikna nybörjare. Festivalen är en mötesplats där filmskapare och publik att träffas, knyter kontakter, inspirera varandra,  och föra samtal om och kring film. Varje år gör festivalen en djupdykning i en filmisk tematik. Detta är festivalen för alla filmare i Dalarna, så även Du över 35 år är också välkommen att visa din film.

Föreläsare

Årets festivaltematik är Ljud!  Vi bjuder in tre aktuella föreläsare som föreläser om berättandet utifrån de tre olika områdena.

Föreläsning 1 – STUMFILM ACKOMPANJERAT AV PIANIST
Edward Von Past, stumfilmspianist
Tid:     11.00-12.00
Plats:  Svarta Havet

Edward von Past har spelat till stumfilm i över ett kvarts sekel. Med en gedigen musikalisk utbildning och ett stort intresse för stumfilmen så kommer Edward till Dalarnas filmfestival för att engagera och entusiasmera publiken. Den riktiga magin börjar när Edward låter fingrarna dansar över tangenterna och sätter sig ner och spelar, en fantastisk symbios mellan film, rytm, publik och musik uppstår och som tar över alla våra sinnen.

Föreläsning 2 – EN RESA MED FILMMUSIK GENOM VINYL & SAMTAL
Johan Testad, musiker & kompositör
Tid:     14.00-15.00
Plats:  Svarta Havet

Johan Testad är en svensk kompositör och musiker, fostrad i musikalisk mångfald som tar sig utryck inte bara i filmens värld genom filmmusik utan även i musikaliska konstellationer som Tibble Transsibiriska. Johan Testad vann en Guldbagge i år för Bästa originalmusik i den hyllade svenska samhällsskildringen "Goliat" och har dessutom i skrivande stund nåtts av beskedet att hans musik till "Goliat" även nominerats till Nordic Film Composers Award (HARPA).
Johan kommer under sin föreläsning spela LP skivor med filmmusikfavoriter och samtala om dessa. Ett avslappnat möte runt ett hjärteämne!

Föreläsning 3 – LIVE-TRAMP
Kristin Bolstad & Kjetil Schjander Luhr, musiker & kompositör
Tid:      16.00-17.00
Plats:   Svarta Havet

Musikerna Kristin Bolstad och Kjetil Schjander Luhr bjuder på en underhållande och pedagogisk show under Dalarnas Filmfestival där du lär känna hur musik och ljudeffekter formar vår upplevelse av en film. All effektljud och musik görs live i biosalen. Vilken typ av ljud har en science fiction-film? Vad exakt är ljudeffekter? Hur gjorde du filmljud innan ljudfilmer uppfanns? Detta och mycket mer utforskar vi i föreställningen stumfilmer, magi och ljudeffekter.

Du får se filmpärlor från filmens barndom och klassiska genrer som science fiction och slapstick. Musikerna Kristin Bolstad och Kjetil Schjander Luhr har med sig ett imponerande urval av instrument, saker och köksredskap.

Serien utvecklades av Cinemateket i Oslo på Norwegian Film Institute.

Tävling! Hur låter våra nordiska väsen?

Har du som jag alltid undrat över hur våra fornnordiska väsen lät? Skriet av en skogsvrå eller ljudet av ett trolls uppvaktningarnas. Reglerna är enkla, spela in, sampla och skapa din tolkning av ett fornnordiskt väsen. Ljudet skall vara mellan 15 och 30 sekunder långt. Publiken röstar fram vinnaren. 

Novemberfestivalen

Förutom grymma föreläsningar så delar vi ut 14 priser i olika kategorier t.ex. bästa regissör, bästa film, bästa ljud och årets eldsjäl. DFF är även en uttagningstävling till Novemberfestivalen för ungdomar mellan 16 - 26 år. Novemberfestivalen är en talangtävling, ett SM i kortfilm, för unga lovande filmare där alla län i Sverige skickar vinnare från sina filmfestivaler. Film i Dalarna skickar de vinnande filmernas regissörer för kategorin mellan och tungvikt till Novemberfestivalen.

Viktigt! Deadline för att lämna in sin film 17 September

Vi syns på festivalen!

____________________________________________________________________________

De klasser du kan tävla i är Mellanvikt (16-19), Tungvikt (20-26) och Viktlös. Som vanligt är det 2 filmer i åldersklasserna 16-26 som går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan (SM i kortfilm).

För att ladda ner PDF för att anmäla sin film till festivalen,klicka här!

För att läsa på om reglerna för festivalen, klicka här!