Affisch för dalarnas filmfestival visande en flicka och en projektor.

Dalarnas Filmfestival 2024

Årets festivaldatum: 16 september 2024


Plats: Stora Scenen i Kulturhuset Tio14, Falun


Välkommen till Dalarnas Filmfestival!

Oavsett om du gör film, har gjort film, eller drömmer om att skapa film - alla är varmt välkomna att delta, unga som gamla!

Dalarnas Filmfestival är en mötesplats där du kan se film, visa film och träffa andra filmare. Här samlas filmälskare för att knyta kontakter, inspirera varandra och föra samtal om film. Festivalen riktar sig till alla i vårt län, från yrkesverksamma filmare till oetablerade som nybörjare.

Dalarnas filmfestival är indelat i olika tävlingssektioner och festivalen är också uttagningsfestival till den nationella Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. För att kunna anmäla sin film till Dalarnas filmfestival krävs att man är boende och verksam i Dalarna, eller har genomfört sin inspelning i Dalarna. 

Man tävlar i de olika klasserna Tungvikt, Mellanvikt och Viktlös om priser för bland annat bästa film, klipp, foto, manus.

Tävlingsklasserna Tungvikt och Mellanvikt gäller 16 - 26 år? Då kan du också vara med och tävla om chansen att visa din film på den årliga Novemberfestivalen i Trollhättan, ofta kallad SM i ung svensk film. Vinnaren av bästa film på Dalarnas Filmfestival kommer att representera Dalarna och tävla mot hela Sverige.

Läs mer om de olika tävlingsklasserna.

Deadline för att anmäla sin film är klockan 16:00 den 28 augusti, 2024.

Årets festival arrangeras tillsammans med Falu kommuns Fritid för unga och Kulturhuset Tio14 samt Film i Dalarna.

Vi ser fram emot att ta del av era bidrag.

Jury
Juryn består av personer som arbetar med film i någon form. 2023 fanns för exempel regissören Maria Blom och filmklipparen Fredrik Morheden med i juryn. Årets jury presenteras längre fram.

Information om Urval
Om antalet inskickade filmer överstiger festivalens maxkvot för visning, kommer en jury göra ett urval av filmer som får visas på filmfestivalen baserat på följande kriterier:

Kreativitet och Originalitet: Filmer som uppvisar en hög grad av kreativitet och originalitet i både berättarteknik och utförande, med ett unikt eller nytt perspektiv prioriteras.

Teknisk Kvalitet: Filmer som håller en hög standard för ljud, bild och klippning. En väl genomarbetad produktion är avgörande och prioriteras.

Novemberfestivalen i Trollhättan

Vinnande bidrag från klassen Mellanvikt och vinnande bidrag från klassen Tungvikt går vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan (SM i kortfilm).

Film i Dalarna skickar de vinnande filmarna för kategorin mellan och tungvikt till Novemberfestivalen och står för resa och logi. 

Information om novemberfestivalens regler