Bild på publik som ser på film i mysig publokal.

Filmfestivaler

Film i Dalarna är arrangör och medarrangör av fyra regionala filmfestivaler. För oss är det viktigt att regional film har ett återkommande visningsfönster, att filmen lever vidare efter biobesöket genom samtal och att boende i vårt region har tillgång till film från hela världen. Filmfestivaler är så mycket mer än bara film. Film i Dalarna är med och arrangerar fyra årligen återkommande festivaler, och stöttar en mängd andra liknande arrangemang.

Dalarnas Filmfestival

Festivalen för filmare i alla åldrar men är också länets uttagning till Novemberfestivalen - arena för ung film (då för filmare i åldern 16-26 år). Festivalen sker i Falun. Det är inte bara en tävling det är också ett visningsfönster och en mötesplats för dig som gör film i Dalarna. Kom och lyssna på föreläsningar, prova teknik, pitcha din film och mycket mer!

Existentiell Filmfestival

En filmfestival där samtalet är i fokus. Angelägna filmer varvas med seminarier där paneldeltagarna är psykologer, religionsvetare, filmkritiker, författare, filmregissörer, ja till och med före detta biskopar. Arrangörer är Film i Dalarna, Högskolan Dalarna, Studieförbundet Bilda, Sigtunastiftelsen i samarbete med s:t Lukas.

Japansk filmfestival

Japansk filmfestival i Leksand arrangerades för första gången den 14 februari 2015 på Visir Biograf i Leksand. Festivalen är ett samarbete mellan Film i Dalarna, biografen Visir och Japanska ambassaden i Sverige, samt stöd från Siljan-Japan fonden skapad av Tomoku hus i Insjön. Japansk Filmfestival är i dag Sveriges största Japanska festival med över tusen besökare.

NOO Maraton

NOO Maraton är en aktiv festival där du själv eller med ditt team gör en film under 24 timmar under givna förutsättningar. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma förutsättningar. 2 filmer går vidare till riksfinalen som sker sedan i Stockholm. En av årets höjdpunkter där du får prova dina filmtalanger under press!

Tips och tricks för mig som är filmare och vill ha råd inför att skicka mina filmer till festivaler

Filmfestivaler i resten av landet:

Nedan hittar du länkar till information om några av de mest spännande och största festivaler i Sverige.

Här hittar du Information om fler festivaler i Sverige.


Festivaler i resten av världen:

Nedan hittar du länkar till information om några av de mest spännande och största festivaler i världen.

Här hittar du fler internationella festivaler runt om i världen genom.