Japansk Filmfestival

Japansk Filmfestival

Japanska Filmfestival är en årligen återkommande filmfestival arrangerad av Film I Dalarna tillsammans med Japans festivalförening i Leksand. Leksand med sin japanska vänort Tobetsu är den självklara platsen för Japansk Filmfestival. Målet med festivalen är att visa på en bredd inom japansk film och bygga kulturella broar.

Alla filmer visas gratis på Visir Bio. Festivalen har även en uppsjö av kringarrangemang som Japansk mat, Manga workshops, aktiviteter för barn och chansen att lyssna på japansk- svensk live musik. För mer info om specifika aktiviteter följ oss på vår exklusiva festivalfacebooksida: Japanskfilmfestival

JAPANSK FILM (映画; eiga)
Japansk film (映画; eiga) har producerats i över 100 år, filmen introducerades i Japan 1897 när det första utländska kameramannen Lumiére kom till landet. Den allra första filmen som producerades i Japan var Geisha No Teodori (芸者の手踊り) från 1899. Japan är en utav de äldsta filmindustrierna i världen och den femte största producenten av spel efter Indien, Kina, Nigeria och USA. 2013 gjordes hela 441 långfilmer i Japan i jämförelse med 43 filmer i Sverige.