Bildkollage av bilder på aktiviteter från Japansk filmfestival.

Japansk Filmfestival

VI ÄLSKAR JAPAN OCH VI ÄLSKAR FILM!

Film i Dalarna är medarrangör av Japansk Filmfestival för att stärka spridning av kvalitetsfilmen i länet samt som ett av våra internationella samarbetsprojekt. 

Japansk filmfestival är Nordens största återkommande japanska filmfestival som nu pågår under en hel helg. Festivalen erbjuder en helhetsupplevelse där filmvisningar av aktuell japansk film varvat med klassiker och avantgardefilm som du som publik inte kan se någon annanstans i Sverige. I samband med festivalen pågår kulturella aktiviteter exempelvis servering av japansk mat, workshops, barnaktiviteter och chansen att lyssna på japansk-svensk live-musik. Allt i en avslappnad och familjär miljö mitt i Leksand, Dalarna.

Festivalen startade 2015 med ett regional fokus men som nu blickar ut över vår länsgräns för att bli en festival av nationellt intresse. Filmfestivalen arrangeras av resurscentret Film i Dalarna och Japansk Festivalförening i Leksand och möjliggörs genom lokala sponsorer, samarbetspartners och ett starkt engagemang från japanska företag i Leksand och runt om i Sverige.

Vi erbjuder ett fantastiskt fönster mot japanskt kultur och samhällsliv genom att visa ett brett spektrum av japansk film för en publik av alla åldrar. Festivalens filmer utgår inte från en tematik utan den röda tråden är vår passion för japansk film och kultur som tillsammans visar på ett mångfacetterat japan. Vi varvar premiärer med klassiker som alla visas gratis på anrika biografen Visir Bio i Leksand.

Leksand är den självklara platsen för Japansk Filmfestival i Dalarna. Med sitt starka engagemang för Japan och Sveriges bästa vänortssamarbete med sin systerstad Tobetsu, Hokkaido som pågått i över 30 år. 2017 fick filmfestivalen tillsammans med Leksands kommun utmärkelsen The Certificate of Commendation av japanska utrikesministern som uppmuntring för vårt arbete med att vara ett fönster mot japansk kultur och samhällsliv. Tillsammans arbetar vi mot en vision att vara ”bäst på Japan” i Sverige.

Japansk film (映画; eiga) har producerats i över 100 år och är en av de äldsta filmindustrierna i världen. Filmen introducerades i Japan 1897 när den första utländska kameramannen Lumiére kom till landet. Den allra första japanska filmen som producerades var Geisha No Teodori (芸者の手踊り) från 1899. Japan är den fjärde största nationen i världen när det kommer till omsättning kring film och den femte största producenten av film efter Indien, Kina, Nigeria och USA. 2014 var ett rekordår för produktion av japansk film med hela 615 långfilmer som visades i 3 364 biosalonger enligt statistik hämtad från Motion Picture Producers Association of Japan. Det kan jämföras med oss i Sverige som har en tiondels så stor population och producerar ca 40 långfilmer per år.

Vi ser fram mot att träffa er och tillsammans uppleva en helg i Japans tecken!

 Film i Dalarna och Japansk Festivalförening.