Dalarnas filmtalanger i kamp mot väder och Coronapandemin.

Dalarnas filmtalanger i kamp mot väder och Coronapandemin.

30 jul, 2020
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Kortfilm, Talang, Manusförfattare

Som filmarbetare får man förbereda sig på många utmaningar och hinder. Men vårens Corona-pandemi blev nog även för den mest luttrade en stor prövning. Ändå har Dalarnas filmtalanger löst sina hinder och med stort engagemang och kreativitet lyckats genomföra sina projekt. 

Bland annat har Eleanora DeLoughery Nordin spelat in med ett proffsig glatt tålmodigt team. Tanken är att materialet ska bli till en kortfilm och pitchmaterial för att sedan få göra en längre film. Som filmfotograf fanns talangstödda nyutexaminerade från Högskolan Dalarnas Film- och TV-produktion, Mikael Rosén och ljudtekniker Amanda Jonsson från ljudproduktions-programmet. De båda har gjort fina insatser och förhoppningsvis skaffat sig värdefull erfarenhet på vägen. 

Mikael och jag har klippt en grovversion och Mikael ska fortsätta under kommande veckor så gott han hinner under tiden som han har praktik på en långfilmsinspelning i Gbg. Sen ska Erika göra ljudläggningen. Nu är piloten 15 min. och vi tänker att vi sen ska klippa ner den så vi även har en på ca 5 minuter, berättar Eleanora i ett mejl till mig..

Filmen med arbetsnamnet Försvinnandet (Absence) bygger på ett originalmanus av Peter M. Floyd som sattes upp på Dalateatern i samarbete med Riksteatern år 2017. Under våren 2020 har Eleanora och Åsa Ekberg bearbetat manus för anpassning till kortfilm med stöd av Film i Dalarna. 

Eleanora är skådespelare och utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö (2004-2008). Har arbetat på bland annat Dalateatern, Riksteatern och Västanå Teater

Nedan några foton från inspelningen av Åsa Ekberg.  Mikael, Einaras, Eleanora och CajsaHela gänget i skogen.Erica Iljero och Amanda med sin ljudutrustning.

......

Blivande regissören Faryad Sayad med filmteam, mestadels filmstuderande högskolestudenter har också lyckats spela in sin film Chokladasken. Det är en kortfilm på ca 15 min som handlar om en gammal man som döljer en gripande hemlighet i en chokladask. Väderhinder, Coronahot och en hel del annat lyckades teamet navigera sig runt. Bra jobbat! Vi ser fram emot premiären i höst. .......

Mer talangstödda som jobbat på är blivande dokumentärfilmaren Mathilda Friman med finstämda dokumentärfilmen om invånarna i Skattungbyn som bytt livsstil från storstad till byliv. Mathilda har arbetat hårt i sommar med att komplettera och färdigställa sin film. Vi hoppas på premiär i höst samtidig som Mathilda börjar studera film på Göteborgs konsthögskola Valand. 

Lycka till Mathilda. 

Foto Mathilda Friman

......

Dalarnas Manusförfattare har inte heller legat på latsidan vill jag lova, även om jag inte vill avslöja deras projekt just nu. Men Writers room-gänget och andra författare har flera projekt i rullning och i min inkorg väntade ett par riktigt spännande manus för mig att läsa. 

Nämnas måste även manussatsningen på ungdomar mellan 16-21 år som har gett åtminstone sex ungdomar chansen att få utveckla och berätta sina historier under sommaren. Här har flera idéer blivit till manuskript med hjälp av vår manusförfattar-praktikant Nadia Holma. 
.....

Filmaren Emil Broo hade arbetat och planerat länge på sin skräckkomedi ”Se upp för Zombies” när pandemin kom i vägen. Det produktionstekniska hindren blev många och plötsligt hotades inspelningen att skjutas på obestämd framtid. Det accepterade Emil inte då detta ämnas bli hans långfilmsdebut. Han beslutade sig att planera om och Corona-anpassa samt dela upp inspelningen på två år. Filmen kräver sommartid och scener som fodrar många människor som Zombie-statister för exempel vilket förläggs till nästa år. Men alldeles nyligen har han lyckats spela in ungefär hälften av sin långfilm trots allt. 

”Vi har sparat de flesta zombie-scener till nästa sommar. Men det är skönt för då kan jag fokusera mer på huvudstoryn och karaktärerna. Fast ibland glömmer man av att man gör en zombiefilm då vi inte har med så många zombies på plats, berättar Emil för mig på messenger.

”Men oj ja det är väl mycket jobb såklart, fast resultatet blir så himla bra i slutändan. Jag har ju hittat fantastiska människor som hjälper till och jobbar på filmen, avslutar en Emil Broo.

Film i Dalarna håller tummarna. Den som väntar på något gott…

Emil Broo är utbildad på Högskolan Dalarnas program Film och TV-produktion. Han tog examen 2016. Det är Emils foton från inspelningen nedan samt i banner. .....

......