Bauta, Evelyn Mok och Jonatan Unge till Avesta för inspelning

Bauta, Evelyn Mok och Jonatan Unge till Avesta för inspelning

29 apr, 2019
Skrivet av: Mattias Ehrenberg Admin
Kategorier: Samproduktion

Nu börjar inspelningen av SVT:s nya serie Kurs i självutplåning i Stockholm och Dalarna. Det är en frustande uppgörelse med självutnämnda auktoriteter och vuxenmobbning, baserad på seriealbumet med samma namn av hyllade och prisbelönta författaren och serietecknaren Henrik Bromander. I huvudrollerna ses stjärnskottet Evelyn Mok, humorgeniet Jonatan Unge och medlemmar i humorkollektivet Bauta.  

Den nya serien handlar om Maria, en inåtvänd tjej med en hemlig komiker inom sig. På sitt eget sätt försöker hon ändå göra sin roliga röst hörd i en grå vardag på en tråkig arbetsplats, med en irriterande rumskompis och dryga nät-dejter. Hennes bästa kompis är Tore, född och uppvuxen vid Humlegården på Östermalm. Trots de bästa förutsättningarna har han aldrig lyckats med något.

I hopp om att förlösa sin inre clown och möta sköna teater-kompisar åker Maria på ett sommarläger i clownteater. Istället blir hon överkörd av ett gäng självupptagna människor och en maktfullkomlig kursledare vars bekräftelse hon inte kan låta bli att längta efter. Men Maria får nog av vuxenmobbningen och till slut slår hon tillbaka.

- I Maria hittade jag en kvinnokaraktär som jag längtat efter att få skildra. Hon är en person som inte alltid gör så mycket väsen av sig, som är smart, lat och med en rå, träffsäker humor, berättar manusförfattaren och regissören Isabella Rodriguez.

Maria spelas av Evelyn Mok, en svensk standup-komiker bosatt i London, som gör kometkarriär på den engelska standup-scenen. 2017 gjorde hon succé på den brittiska humorfestivalen Fringe Festival och har medverkat i BBC:s New Year´s Comedy Show.

Isabella Rodriguez har tillsammans med Bautakollegan, Joakim Granberg, fritt baserat manuset på seriealbumet och gett Maria en vän, excentriska Tore. Rollen kommer att spelas av Jonatan Unge, som bland annat medverkat i P3:s Tankesmedjan, satirpodden Lilla drevet och som 2018 vann priset som årets svenska standup-komiker.

- Att få jobba med mina idoler Evelyn och Jonatan i samma projekt är en dröm, säger Isabella.

Henrik Bromander, som skapat seriealbumet Kurs i självutplåning, har hyllats för sina skarpa skildringar av människor som hamnar utanför samhällsgemenskapen.

- Sedan jag tecknade serien för snart fem år sedan har det hänt en massa kring samtalet om övergrepp och maktstrukturer inom kulturvärlden, samtidigt som att det känns som om ganska lite har förändrats, konstaterar Henrik Bromander som skapat seriealbumet som serien är baserad på.

- Jag är superpeppad på att få se Maria och de andra karaktärerna få nytt liv, och jag hoppas att tittarna ska älska, hata, störa sig på och förstå dem lika mycket som jag gjort, avslutar Henrik.

Kurs i självutplåning produceras av French Quarter Film som bland annat står bakom Guldbagge-belönade Återträffen och And Then We Danced som tävlar i Cannes. Serien är en samproduktion mellan SVT, Film Capital Stockholm och Film i Dalarna. För manus står Joakim Granberg och Isabella Rodriguez från Bauta. Isabella är även seriens regissör. Kurs i självutplåning har premiär på SVT Play i höst.