Workshop i Italien

Workshop i Italien

13 nov, 2018
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Bakom Kulisserna, Samproduktion, Talang

Filmarna och föredetta film- och tv-studenterna Jacob Gustin och Philip Coroiu blev i somras antagna till International Filmmaking Academy (IFA) i Bologna, Italien. 

IFA väljer varje år ut 20 studenter från filmskolor runtom i världen för deltagande i en exklusiv 2-veckors workshop i Bologna, där de får instruktion av framstående filmskapare. I år var det guldpalm-vinnaren Cristian Mungiu (4 MÅNADER, 3 VECKOR OCH 2 DAGAR) som var huvudinstruktör. 

Den dubbla inbjudan har sin grund i att Jacob & Philip delade på regi-ansvaret i filmprojektet BRÄNNPUNKT. Filmen gjordes under exponeringskursen, sista året på deras utbildning. Filmen är stöttad av FiD och har även vunnit pris på Dalarnas Filmfestival för bästa film, bästa ljud, bästa foto och bästa klippning och ska snart tävla i Trollhättan och Novemberfestivalen.Philip Coroiu Cristian Mungiu Jacob Gustin 


- Vår resa till Italien var superlärorik! Vi hade inte hört så mycket om varken festivalen eller deras workshop och fick dessutom veta väldigt sent att vi överhuvudtaget skulle dit så vi hade rätt så få förväntningar. Väl framme i Bologna fick vi i stort sett rivstarta vistelsen då vi knappt hann hitta till vårt boende innan vi fick springa ner till Torget för att träffa arrangörerna och resten av filmskapargänget. De första fem dagarna blev det mycket film. Väldigt mycket film. Det var i princip film från morgon till midnatt på allt från små biografer till en gigantisk utomhusbiograf med hundratals människor i publiken. Efter de första dagarna fortsatte festivalen medan workshopen satte igång med en VR-workshop. Då fick vi dels testa på att gå omkring i Bologna på 1600-talet, flyga bland de höga kyrktornen och till och med göra våra egna VR-filmer! 

Därefter började den riktiga workshopen med självaste Cristian Mungiu. Då fick vi visa varsin film som vi sedan fick feedback på av både Mungiu men också resten av deltagarna. Vi fick därefter se en av hans filmer och chansen att ställa frågor och få höra om hans arbetssätt. Sist men inte minst fick vi i uppgift att skriva varsitt manus på 2-3 sidor som vi skulle med få medel spela in samtidigt som Mungiu hjälpte till, gav tips och ibland visade hur han hade gjort. Efter workshopen fick alla 10 minuter ostört med Mungiu då man fick fråga allt mellan himmel och jord. Workshopen, filmfestivalen och mötet med alla unga filmskapare från hela världen var en fantastisk upplevelse och är något vi kommer bära med oss resten av våra karriärer! 

Tack så jättemycket till Film i Dalarna och Axel Grigor på Högskolan Dalarna som tror på oss och möjliggjorde denna resa! Hälsar Phlip och Jacob som sedan vistelsen i Italien har vi haft fullt upp med jobb på produktioner såsom "Vår Tid Är Nu" och "Allt Jag Inte Minns" samt de håller på att starta upp ett kreativt kollektiv/produktionsbolag. 

Foton privata