Visst finns det liv på andra planeter?

Visst finns det liv på andra planeter?

16 dec, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Dokumentär, För Filmare, Bakom Kulisserna

Det hävdar i alla fall huvudpersonen i Per Bifrost och Alexander Rynéus kommande dokumentärfilm, Earthlings Calling.

Per och Alexander är nyligen hemkomna från inspelning i Seattle och Kalifornien där dom följt en fd rymdforskare på *SETI institut som undersöker om det finns en intelligent civilisation där ute i universum. Rymdforskaren har nämligen skickat ut ett meddelande till en planet i rymden som ska enligt honom vara bebolig. Om ca 25 år kanske han får svar... (Enligt hans beräkningar).

För filmarna Per och Alexander var det viktigt att komma nära för att förstå honom och det han gör. Utsätter han jorden för fara eller är det som han säger dags att vi visar universum att vi finns? Det finns en naivitet och positivitet som under ytan också döljer något annat. Filmen undersöker vad det är. 


Per och Alexander förklarar att man slås hela tiden av att det som forskarna gör och diskuterar skulle kunna vara hämtat från en sci-fi film men att det hela tiden ställs i kontrast till den vardag och det dokumentära som omger dem. 

"Vi vill komma åt det mänskliga och humoristiska kontrasterna mitt bland de storslagna frågorna, samtidigt som vi berättar en spännande film som tar med tittaren in på en resa bakom kulisserna i något som för många är ett ganska avlägset området".


Earthlings Calling tar med tittaren på en tankeväckande, kontroversiell resa med en handfull forskare i jakten på en annan intelligent civilisation i universum. Filmen reflekterar tillbaka på oss som jordbor och med en underliggande humor porträtterar kontrasten mellan de stora frågorna som forskningen väcker och forskarnas vardag. Den här filmen tar avstamp hos de riktiga Alien-jägarna på det ikoniska SETI Institute. Nu ett hotat institut beroende av donationer och finansiärer. Forskningen fortsätter i en långsam takt och utomjordingarna verkar inte vilja visa sig. Forskarna är dedikerade och hankar sig fram i det som bäst kan beskrivas som en långsam sci-fi-version av ”The Office". Hängivna att hitta annat liv samt att nyhetssidorna nästan dagligen har rubriker om nya exoplaneter och okända fenomen i universum - vad alla rubriker om utomjordingar visar är att vi kulturellt och vetenskapligt har.Film i Dalarna ser mycket fram emot denna film!


Dalafilmarna Per och Alexander hade en fin framgång med dokumentärfilmen Händelser i Ydre och nu med senaste filmen Stekenjokk och Äggvaktarna som nu blivit uttagna för tävlan i ”Short documentaries in competition” på Tromsø internationella filmfestival i januari 2020. 

STORT LYCKA TILL!

*SETI-institutets är ett oberoende Institut vars uppgift är att utforska, förstå och förklara livets ursprung och natur i universum samt intelligensutvecklingen. 

Foton är Per och Alexanders privata.