Västerbergslagens Kulturskoleelevers filmer visas runt om i landet. Se dem här!

Västerbergslagens Kulturskoleelevers filmer visas runt om i landet. Se dem här!

7 maj, 2020
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival

Trots Covid19 visas Västerbergslagens Kulturskolas filmer fortfarande på festivaler runt om i världen - men nu på nätet!

Ovanliga tider behöver ovanliga strategier. Covid19 stängde nästan ner hela världen de här sista två månaderna. Precis som alla andra verksamheter var filmindustrin också tvungen att hitta något annat sätt att visa sina ”produkter” på. Så, om Sundance och Venedig filmfestivalen, som är några av de största professionella filmfestivalerna i världen kan byta till en ”online” variant, så kan ungdomarnas filmfestivaler också göra det.

Corti a Ponte är en internationell festival för korta filmer som är gjorda av barn och ungdomar. Den går av stapeln denna vecka i Ponte San Nicolò, en liten stad i norra Italien. På grund av Covid19 får man självklart inte organisera filmvisningar i verkligheten, men man får göra det på nätet. Och Corti a Ponte ska göra precis det. 

Under den här veckan ska den visa 66 filmer från hela världen i fyra kategorier indelade i regissörens ålder: 3-7, 8-10, 11-13 och 14-20. ”Online” filmvisningar är organiserade speciellt för barn inom förskolan, grundskolan och gymnasiet som en del av deras undervisning på distans, vilket ger själva festivalen ett speciellt pedagogiskt ton. Och två av 66 filmer kommer från Ludvika eller rättare sagt från Västerbergslagens Kulturskola.


* ”Västerbergslagens Kulturskola hos Magnetens förskola” är en kort stopanimation som är gjord av barn i Magnetens förskola med hjälp av film- och medielärare Marija Ratkovic Vidakovic.
Filmen visas i kategorien 3-7 och ni får titta på den här: https://vimeo.com/326546441 

Filmer som är gjorda av grundskole- och gymnasieelever visas redan på olika filmfestivaler, men det är första gången som en film från Ludvika som är gjord av så små barn visads offentlig. Vilka duktiga unga filmskapare vi har, eller hur?  

* ”No Mercy” är en skräckfilm gjord av en grupp åk 6 elever från Kyrkskolan, inom ett av Kulturskolans filmprojekt. ”Alla i gruppen tycker att det har varit väldigt kul att prova på att göra film”, berättade filmskapande Emilia Sandström, Filippa Möllberg, Ebba Sundqvist, Berfin Bahceci, Ella Miram och Saga Svensson. Filmen visas i kategorien 11-13 och ni får titta på den här: https://vimeo.com/365762363


Programmet för hela festivalen får man se här. Grattis till våra unga filmskapande och deras lärare. Vi ser fram emot era kommande framgångar!

-- 

Marija Ratković Vidaković

Film- och medialärare