Västerbergslagens kulturskolas (VBU) elever sätter Ludvika på Europas ungdomfilmskarta

Västerbergslagens kulturskolas (VBU) elever sätter Ludvika på Europas ungdomfilmskarta

2 nov, 2020
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning

Sedan tidigare har vi på Film i Dalarna lyft fram kulturskolor av olika anledningar. Denna gång riktar vi spotlighten på Ludvika och VBU som allahelgona helgen kammade hem tre priser på Wicked Wales filmfestivalen i Storbritannien.

Wicked Wales filmfestivalen är en internationell festival som stödjer ungdomsfilm särskilt och som har sin bas i Prestatyn i Storbritannien. På grund av Covid-19 skedde hela festivalen digitalt och med live-prisutdelning. Västerbergslagens utbildningsförbund fanns med i programmet med åtta filmer från alla tre enheter som jobbar med film: SA-Media, Estet och Västerbergslagens kulturskola (VBU). Marija Ratković Vidaković på VBU berättar att hennes elever har vunnit tre priser:

Den bästa kortfilmen i kategori 6-12 år:
Korvfesten - skräckfilm regisserad av teatergruppen i KulturskolanDen bästa animationsfilmen i kategori 19-26år: Home Sweet Home - Moa Villasmils (ES17) animationsfilm som berättar om värden som borde vara det viktigaste för oss människor, men som vi ofta är blinda inför med jakt efter pengar och framgång
Den bästa dokumentärfilmen i kategori 19-26 år: Säters Fasta Paviljong – Enoir Almarsoomis (SA17b) dokumentärfilm inspirerad av en speciell avdelning av Säters Mentalsjukhus.Alla tre filmgängen var mycket tacksamma och vi på Film i Dalarna hälsar GRATTIS och hoppas vi ses när ni vill göra film nästa gång :)