filmkamera med gul och orange text mot en grå bakgrund

Västerbergslagens barnfilmfestival börjar idag!

23 okt, 2023
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Visningar, Filmpedagogik

Idag går Västerbergslagens barnfilmfestival – en festival med svenska filmer gjorda av barn i grundskoleåldern – av stapeln. Festivalen äger rum i både Ludvika och Smedjebacken från 23 till 27 oktober.


Nu, under vecka 43, ska mer än 3000 tusen barn från de båda kommunerna komma till Folkets hus i Ludvika och Smedjebacken för att titta på 40 olika filmer som är gjorda av grundskoleelever från Norrland till Skåne. Filmerna är organiserade i tre olika filmvisningar, enligt skolstadium, som repeteras för olika klasser och de visas med efterföljande analyser. Totalt kommer det bli 16 filmvisningar under fem dagar.  


Efter den sista festivaldagen ska filmerna vara tillgängliga på festivalens Vimeo-kanal. tillsammans med själva analysen. Dessutom ska de vara organiserade i samma filmvisningar som på festivalen (enligt skolstadium), så de kan streamas i efterhand för allmänheten i hela Sverige.


Förutom filmvisningarna, i Festivalen ingår prova-på filmworkshops för grundskoleelever med tema Halloween: på måndag och torsdag, kl.16-18 i Gallerian i Ludvika och på onsdag, kl.16-18 i Smedenskolan i Smedjebacken

Sist men inte minst, för de som är mer intresserade av själva filmskapandet och som är mellan 10 och 13 år gamla organiseras också en skräckfilmsworkshop. Filmen som skapas i skräckfilmworkshopen visas på festivalens sista dag, fredag – 27/10.


Om man har en filmfestival måste man också ha en jury, eller hur? Femton grundskoleelever från Ludvika och Smedjebacken som är del av Västerbergslagens kulturskolas kurser i bild och digitalt skapande är festivalens jury i år. De ska välja ut de tre bästa filmerna från varje skolstadium.


Västerbergslagens barnfilmfestival organiseras av Kulturskolan och Estetiska programmet på VBU. Med stöd av Svenska filminstitutet och Film i Dalarna.