Två filmaffischer med information om årets programpunkter.

Vårens filmfestivaler i Dalarna

14 feb, 2024
Skrivet av: Tobias Ingels ADMIN
Kategorier: Filmfestival, För Filmare, Visningar

Under våren arrangeras två återkommande festivaler i Dalarna där Film i Dalarna är med som samarrangör. Festivalerna är Japansk Filmfestival, Leksand och Existentiell Filmfestival, Falun. 

Japansk filmfestival, Leksand

Datum: 24 februari 10.00-24.00

Leksand har ett av Sveriges mest aktiva vänortsammabete med Japan enligt Japanska ambassaden. För att stärka den lokala biografens roll hos kommunen arrangeras Japansk filmfestival sedan 2015. Nu drivs festivalen av Japansk festivalförening där Film i Dalarna är en viktig samarbetspart.

Förutom festivalens sex filmer som alla har fri entré så kan du hänga på festivalen barn & unga häng där du kan prova på allt från kalligrafi, animationsworkshops, origami och se på kampsportsuppvisning. I samarbete med Högskolan Dalarna och engagerade Leksandsbor genomförs föreläsningar om Japan och vänortssamarbetet.

På festivalbaren serveras Ramen (japansk nudelsoppa) av företagsledaren Sato Toshinori. Under kvällen uppträder den japanska popstjärnan Simon Isogai från Sapporo, Hokaiddo och du kan avsluta kvällen med att dansa till japanska beats från festival DJ, Mike Wasabi som du normalt hittar på klubben JAPANiTE, Stockholm.

Älskar du att baka så skall du anmäla dig till Ai Venturas bakningskurs som likt kursen i japansk teceremoni sker på Leksands folkhögskola.

Mer information om filmer och övriga aktiviteter hittar du på festivalens webbsida och Facebook.

Webbsida: Japanskfilmfestival.com

Facebook: japanskfilmfestival


Existentiell Filmfestival Dalarna, Tema Höra till

Datum: 17–19 april

Existentiell Filmfestival Dalarna sätter samtalet om film i fokus – tillsammans vill vi diskutera högaktuella ämnen och angelägna frågor kring människors vardag, existens och livsval. Sedan 2003 har Existentiell Filmfestival Dalarna ställt existentiella frågor med hjälp av filmmediet, där både fantasifulla och verklighetstrogna världar gett oss tillgång till andras perspektiv, erfarenheter och upplevelser. Årets 21: a festival följer samma tradition.

Pris och anmälan

Kostnaden är 1799 kr/person. I det subventionerade enhetspriset ingår två luncher, en middag, för- och eftermiddagskaffe under festivaldagarna och visning av nio långfilmer, ett kvällssamtal, en presentation av Work in Progress samt sex seminarier med medverkande gäster.

Ett begränsat antal platser för studenter finns till det reducerade priset 799 kr/person. Det maximala antalet deltagare är 170 personer. Det subventionerade och redan låga priset gör att det inte går att bryta ned priset för deltagande till endast en av dagarna. Men två kan dela och gå varsin dag.

Filmfestivalen äger rum i Högskolan Dalarnas Mediehus, som ligger på gamla Dalregementet, Kaserngården 15 i Falun.

Anmälan är öppen mellan 12 januari och 28 mars 2024.

För program, mer information och anmälan se www.existentiellfilmfestival.se