gruppbild på ungdomar vid ett träd utomhus

Unga röster på filmläger i Borlänge

1 jul, 2022
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Filmpedagogik

I juni träffades 11 tjejer i åldrarna 14-16 år på filmlägret Unga röster tillsammans med filmpedagogen och handledaren Lovisa Persson. Filmlägret fokuserade på att hitta nya unga röster som vill berätta historier. Det ägde rum på Kulturcentrum asken i samarbete med Film i Dalarna och Kulturrådet.

- Första dagen började vi med "lära känna övningar" och workshopa kring unga förebilder i världen, förklarar filmpedagogen Lovisa Persson.
- Vi pratade om orättvisor i världen och kring de globala målen. Jag visade deltagarna graffitibilder där människor vill förmedla budskap genom konst. Därefter fick deltagarna själva göra en egen graffitibild och skriva något de skulle vilja påverka i världen. Många hade budskap kring rasism, kvinnors rättigheter, gratis bindor, rent vatten och mycket annat, säger Lovisa.

vägg med målade budskap


Under filmlägret gästade manusförfattaren Amanda Sehlgård och höll föreläsning och workshop kring manusskrivande. Deltagarna fick göra karaktärskartor och skriva manus. Med hjälp av graffittiväggen skrev deltagarna manus och dialog i tre olika grupper.

kvinna föreläser vid katedern


- På den tredje dagen av filmlägret värmde vi upp med teaterövningar tillsammans med dramapedagogen Malin Eriksson som jobbar på Kulturcentrum Asken, berättar Lovisa Persson.
- Malin lät deltagarna öva på att gestalta med kroppen, uttrycka känslor och hur man visar det i film och teater, impulsövning samt öva på sin karaktär som de skulle ha i filmen. De fick testa att spela några scener ihop med sin grupp och fundera över hur de skulle filma det, förklarar Lovisa.

en tjej filmar med ipad på en annan tjej som skådespelar.


Sista dagen av filmlägret fokuserade deltagarna på att filma och redigera klart sina filmer. På eftermiddagen bjöds föräldrar och kompisar in till en filmvisning.
- Alla var lite nervösa och spända inför eftermiddagen då vi skulle visa filmerna, säger Lovisa.
På filmvisningen kom ett 20-tal gäster och de deltagande tjejerna var mycket stolta och glada över sina filmer. Lägret avslutades med diplomutdelning och ett filmstipendium till alla deltagare.
- Alla gjorde ett sådant bra jobb under veckan, förklarar Lovisa, - De har samarbetat och stöttat varandra genom hela dagarna och varit så engagerade i allt de har gjort, avslutar Lovisa Persson.

tre tjejer visar sina diplom