TALANGÅTERTRÄFF PÅ FILMHUSET

TALANGÅTERTRÄFF PÅ FILMHUSET

24 maj, 2018
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen, Bakom Kulisserna, Kortfilm, Talang

Att lämna in sin kortfilm till Dalarnas Filmfestival kan generera många saker, bland annat att man kan tävla, vinna och få resa med sin film. Det öppnar även upp för att man som filmskapare blir ”sedd” och att man kan bli upptagen i olika talangprogam. Det hände Julia Qvarnström och Margarita Sheremet, tidigare filmare i region Dalarna. De båda filmarna är före detta studenter på Högskolan Dalarnas Film & TV- produktionsutbildning och som tack vare sin FiD-stöttade kortfilm ”Vattenbäraren” hamnade på Svenska Filminstitutets talangsatsning Reflektor. ”Vattenbäraren” fick nämligen pris för bästa manus, bästa musik och bästa kvinnliga skådespelare på Dalarnas Filmfestival 2017 och fick sedan åka på Reflektor på Filmhuset med stöd från Film i Dalarna.

”Det var en givande återträff och det kändes viktigt att knyta kontakter. Oerhört roligt att träffa andra filmskapare från hela landet. Det vi mest tar med oss från Reflektor är en något större kunskap om hur SFI arbetar, inspiration för framtiden och nya vänner” säger Julia Qvarnström och Margarita Sheremet.

Schemat var fullspäckat med allt från att se kortfilmen ”Martyren” av Ahmed Abdullahi, som även pratade om processen kring filmen, till att få information om att söka produktionsstöd. Dessutom kom Wanda Bendjelloul från Feministisk filmfasta och Arash Kermanshahani från SFI:s avdelning, tillgängligt filmarv och berättade om filmarkivet.se en webbsida där massvis av historisk film finns lagrad som man som filmare kan få använda i sitt egna material.

Brynhildur Thórarinsdóttir och Annika Gillegård som höll i återträffen, hade gett filmartalangerna en uppgift redan vid det första av två möten på Novemberfestivalen som handlade om att de skulle dela med sig av sina tankar om film på 5 minuter. Intressanta diskussioner kom upp, som till exempel varför det känns fel eller otäckt att kalla sig filmare om man inte har hunnit göra särskilt mycket film, och hur ett manus som behandlar inkompetens hos dagispersonal kan belysa faktiska brister hos den yrkesgruppen. Andra deltagare gjorde en presentation av sig själva och visade vad de hade gjort. Julia visade sin inspiration till sitt kommande manus och Margarita pratade om sin passion för film och fotografi.

Läs mer om Dalarnas filmfestival

Läs mer om reflektor