biosalong full med barn.

Succé för Västerbergslagens barnfilmfestival!

30 okt, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning

3300 barn från Ludvika och Smedjebacken tittade på filmer gjorda av barn från hela Sverige!

Under vecka 43 var Ludvika och Smedjebacken ett centrum för svensk barnfilm. Då gick Västerbergslagens barnfilmfestival av stapeln– en festival med svenska filmer gjorda av barn i grundskoleålder. Festivalen anordnades i både Ludvika och Smedjebacken från 23 till 27 oktober. 


Under fem dagar kom 3300 barn från de båda kommunerna till Folkets hus i Ludvika och Smedjebacken och tittade på 40 olika filmer, gjorda av grundskoleelever från hela landet, från Norrland till Skåne. Filmerna organiserades i tre olika filmvisningar, för olika skolstadier och klasser, och visades med efterföljande analys. Totalt blev det 16 filmvisningar i de två biosalongerna. Alla filmer finns tillgängliga på festivalens Vimeo-kanal.

Festivalen innehöll även prova-på filmworkshops för grundskoleelever med tema Halloween. Workshoppen genomfördes i Ludvika (Gallerian) samt i Smedjebacken (Smedenskolan) och besöktes av 50 barn med medföljande föräldrar. 


”Det var jättekul på filmfestivalen. Först tittade vi på filmer i den riktiga bion och sen kom vi på filmwokshopen och testade green screen. Jag vill ha filmfestivalen varje dag” berättade Supattra Jantadee från Kyrkskolan. Hennes väninna, Kulubthan Fshation testade göra stop-motion: ”Vi tittade på många stop-motion filmer idag så jag ville testa också göra filmer själv. På grund av det kom jag idag för att försöka prova hur är det att göra film på riktigt!”

För dem som var mer intresserade av själva filmskapandet och var i åldern 10 och 13 år organiserades också en skräckfilmsworkshop. Filmen som skapades där i kommer att ha premiär v.45. 

Avslutningsvis, en filmfestival behöver även en jury, eller hur? Nio grundskoleelever från Ludvika och Smedjebacken som är del av Västerbergslagens kulturskolas kurser i bild och digitalt skapande utgjorde årets festivaljury: Ananya Barupati, Priyanshu Singh, Alexandra Lindberg, Manha Fathima, Alva Louise Ludwig, Astrid Ingrids, Britta Petterson, Maja Nyström och Tuva Lausch. Juryn valde ut de tre bästa filmerna, ett från varje skolstadium.

Juryns val föll på:

- stop motion ”Konstiga julen” (Eslövs Kulturskola) i F-åk3

- spelfilm ”Kidnappingen” (av Stina Malmsten och Agnes Melkersson) i åk4-6

- spelfilm ”Its Real” (Kils Kulturskola) i åk 7-9

 

Västerbergslagens barnfilmfestival arrangerades av Kulturskolan och Estetiska programmet på VBU. Med stöd av Svenska filminstitutet och Film i Dalarna.


Foton: VBU

--