Studentfilm har tävlat på Amadeus filmfestival

20 apr, 2018
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier:

Amandus filmfestival ägde rum i Lillehammer i slutet på mars och är en internationell studentfilmfestival. Norges största och viktigaste filmfestival beskrivs den som på hemsidan. 

Fredagen den 24 som är en 15 minuters kortfilm var med och tävlade. En film som är inspelad i Dalarna med stöd från Film i Dalarna. 

Filmen producent Maja Ritzman var på plats i Lillehammer. Maja berättar: 

"Från början var det också meningen att Mikael Laaksonen, som skrivit manus och var fotograf, skulle komma med. Men då han fick förhinder åkte jag ensam. Vår film tävlade i nystartade kategorin för filmer från hela världen kallad Amandus Open

Open-kategorin hade två visningar varav vi var med i den första! Våran film stack ut lite då det var den enda som fokuserade på humor eller för den delen hade skräckelement. Filmen mottogs väl då publiken verkade finna den rolig, i alla fall om man räknar skratten i salongen. 

Jag pratade med några festivaldeltagare efteråt som tyckte om filmens stiliserade element som exempelvis julgransscenen och båtmotorscenen. Några undrade också om vi tänkt göra en långfilmsversion av den". Detta berättar Maja i ett mejl till Film i Dalarna. 

Maja rekommenderar festivalen för andra studenter. -Speciellt om man vill träffa många nya personer från olika delar av världen och samtidigt kunna visa upp sina filmer för en bredare publik. Utbudet var väldigt blandat, allt från musikvideo, genrefilm till konstfilm.   

 - Filmen handlar om Isabelle som ska fira jul ute i en öde stuga tillsammans med sina kompisar. Året är 1989. Tjugo är tidigare har Isabelles pappa blivit mördad av ett "psyko" i tomtedräkt och därför försöker hon nu möta sina julrädslor. Såklart går det väldigt dåligt då "psykot" är tillbaka igen! Filmen är ett homage till 80-talets skräckkomedier och slashers såsom Gremlins och Fredagen den 13e, berättar Maja Ritzman som alltså producerat filmen. 

Se full cast & crew på imdb.

Läs mer om festivalen.

Filmen vann inget pris, men den fick delta och visas upp för en stor publik. Det är viktigt för filmskapare att synas och vistas i dessa typer av sammanhang, tycker Film i Dalarnas talangutvecklare Diana Andersson Walve. Man får även chansen att knyta nya kontakter samt inspireras av andras filmer. 

Film i Dalarna har många samarbeten med Högskolan Dalarna och speciellt med Bildproduktions-programmen. Bland annat så stöttar vi studenterna som gör sina exponeringsprojekt.  Fredag den 24 är ett sådant exempel från 2017. Och vi stöttar gärna studenter som vill göra film på sin fritid.
Så extra glada blir vi när filmare och studenter når ut med sin filmer som vi stöttat. Som i detta fall, på en betydelsefull festival för unga talanger. 

Diana ser gärna ser att fler unga berättare hör av sig till FiD och söker "Växthusstöd" som exempel manuscoaching. Har du något att berätta? Tveka inte att höra av dig hälsar Diana som du når bäst på diana.walve@filmidalarna.se