Spännande filmproduktioner stöds av Film i Dalarna

Spännande filmproduktioner stöds av Film i Dalarna

8 okt, 2018
Skrivet av: Mattias Ehrenberg Admin
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen, För Filmare, Samproduktion

När tre av fyra omgångar av Film i Dalarnas samproduktionsstöd för 2018 nu har beslutats så visas en spännande palett av kommande filmer. Filmare från Rättvik, Älvdalen, Borlänge, Falun, Leksand finns bland stödmottagarna. Samproduktionsstöd är en slags delfinansiering som riktar sig till mer erfarna filmare. Filmer som Maja Daniels Min vän Barbro, Axel Grigors First Wednesday in July om Bingsjöstämman samt bioaktuella Gudrun har erhållit stöd från Film i Dalarna.  


Foto Maja Daniels


Stark dokumentärfilmstradition i Dalarna

21 produktioner har sökt samproduktionsstöd hittills under 2018 och av dessa så har elva dokumentärer och två fiktionsprojekt fått stöd. Fiktion kräver större budgetar, vilket gör att det är svårare att behålla fiktionsfilmen i länet med dagens begränsade resurser.

-Kvalitén är hög och fler hade fått stöd om resurserna hade funnits. Vi har en stark tradition av dokumentärfilmare i Dalarna, berättar Mattias Ehrenberg, konsulent för samproduktion på Film i Dalarna.

Ett exempel är Per Bifrost och Alexander Ryneus från Svärdsjö med SVT-aktuella Händelse i Ydre som Film i Dalarna stöttat. Dokumentären är stark även bland unga filmare.

-Att reflektera över vår samtid kanske är viktigare nu än någonsin. Dokumentärfilmen är ett fantastiskt redskap för detta. Och det bidrar kanske till de ungas vilja att göra dokumentärfilm, fortsätter Mattias Ehrenberg.


Prisvinnare och nominerade i länet

Maja Daniels Min vän Barbro vann nyligen Fotografiska Museets stora dokumentärfilmspris på 100 000 kr. Min vän Barbro stöttades tidigt av Film i Dalarna, först med teknikstöd och sedan med ett samproduktionsstöd. Filmen är en varm berättelse om den unge Taimaz som söker en plats i sitt nya hemland, och Barbro, en äldre kvinna som lever sitt liv i Älvdalen.

-Det är självklart jätteroligt när det går bra för våra filmare och de projekt vi stöttar.

Axel Grigor, boende i Falun, är i dagarna med och tävlar om ”Australiens Oscar”, AACTA’s dokumentärfilmspris med sin senaste film Jill Bilcook: Dancing the invisible och vi ser med spänning fram emot hans kommande film om Bingsjöstämman, First Wednesday in July som filmats med 360 graders kameror.

Foto Karolina Berkell-Kirk

Återkommande samarbeten

Det är också glädjande att stora produktioner väljer att återkomma till Dalarna, som i fallet med långfilmsdokumentären Gudrun som ljudmixades för biograf i Leksand av Leksandsbon Martin Sandström.

-Producenten arbetar egentligen utifrån Skåne, men ringde och berättade om sina tidigare positiva erfarenheter från att filma i Dalarna och att arbeta med Martin och ville absolut tillbaka. Sådan känns alltid roligt att höra, säger Mattias Ehrenberg.


Många kommande talanger

Grogrunden för framtidens filmarbetare i Dalarna är god. Förutom samproduktionsstöden har hittills under året 36 stycken växthusstöd beviljats. Växthusstöden riktar sig till filmare i början av sin karriär och kan innebära manuscoaching, möjlighet att låna filmutrustning för sin inspelning samt en mindre stödsumma för kringkostnader vid inspelningen.


Vilka filmer får stöd från Film i Dalarna?

-Filmen måste ha en tydlig koppling till länet. Antingen ska filmaren vara bosatt i länet eller att filmen spelas in i länet och därmed spenderar minst 1,5–2 gånger stödbeloppet i länet. För samproduktion görs därutöver görs en hantverksmässig och konstnärlig bedömning av projektet och dess möjlighet till publik spridning. Främst kortfilm samt korta och långa dokumentärer har fått stöd. Till skillnad från flera andra regioner saknar Dalarna en fond för långfilm och TV-serier. Vi får förfrågningar från två till tre stora produktioner per år som är intresserade att komma hit men som sedan spelas in på annat håll.


Film i Dalarna

Film i Dalarna är ett regionalt resurscentrum för film med Landstinget Dalarna som huvudman. Film i Dalarna verkar för ett levande filmlän utifrån den rörliga bilden som konstart, pedagogiskt verktyg och näring. Film i Dalarna arbetar för att utveckla och stödja filmkulturell verksamhet inom områdena: barn och ungdom, produktion samt visning/evenemang.