Barnhänder som öppnar en läskflaska och popcorn i bakgrunden

Skapande skola-projekt med filmpremiär i Borlänge

1 jun, 2021
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning, Visningar, Filmpedagogik

Under vårterminen 2021 har fyra klasser i Borlänge kommun deltagit i filmskapande med avslutande filmfestival.  Det är Kulturcentrum Askens filmpedagog Lovisa Persson som har lett detta skapande skola projekt under vårterminen. Det har varit en årskurs 6 och tre årskurser i 5:an som deltagit från Mjälgaskolan, Tunets skola och Nygårdskolan. 

Under sju lektionspass har eleverna fått jobbat med bildvinklar, berätta genom rörlig bild, skriva bildmanus, övat trickfilmer, filma, redigera film, ta upp ljud med mikrofon och redigera ljud/musik och till sist se filmerna på den stora vita duken på biografen. 


På premiärdagen vid Biopalatset Svenska Bio bjöds eleverna på bubbel och mingel i entrén och därefter samlades eleverna i salongen med popcorn och läsk för att se klasskompisarnas filmer och även andra inslag från andra klasser som varit med i samma projekt. - Det har varit ett roligt och lärorikt projekt, säger Lovisa Person, - Både elever och lärare har uppskattat detta väldigt mycket. 


- De här veckorna har varit de bästa i mitt liv och det var roligt att få se vad andra personer har gjort, säger två elever i årskurs 5.  

En elev i årskurs 6 berättar; -Det var roligt, lite pinsamt på vissa scener men det var bra.

Kulturcentrum Asken är ett kommunalt resurscentrum i Borlänge med estetiskt och språkfrämjande lärande i fokus för förskolor och grundskolor. Asken bedriver pedagogisk verksamhet som syftar till att inspirera och utveckla barns kreativitet genom bild, dans, drama/teater och musik.Kulturcentrum Asken finns inom Bildningssektorn i kommunen och fungerar som ett resurscentrum för estetiskt lärande och språkfrämjande arbetssätt riktat till förskolor och grundskolor. Asken bedriver pedagogisk verksamhet som syftar till att inspirera och utveckla barns kreativitet genom bild, dans, drama/teater och musik.