Pris på Novemberfestivalen

Pris på Novemberfestivalen

27 nov, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Kortfilm, Talang

I en magisk stund på årets novemberfestival SM i kortfilm i Trollhättan, tog filmteamet bakom kortfilmen "Jajja" emot ett prestigefyllt pris som riktar ljuset mot filmens framstående ljudkomposition. Priset man kammade hem på årets festival var nämligen "Bästa originalmusik" av Milton Moberg. Grattis säger vi. 

Regissören och manusförfattaren bakom "Jajja," Hugo Melin, uttrycker sin tacksamhet och stolthet över att få dela sin farfars historia genom filmkonsten. I samtal med Film i Dalarna delar han med sig av sin glädje och säger: "Jag är supertacksam att få vara här och dela med mig av min farfar samtidigt som jag är stolt över Miltons jättefina arbete!"

Motiveringen till priset: I denna film skildras temat kring minnets svek och upprätta en relation kreativt. Det är en film där varje ton och melodi förstärker dramats intensitet och bidrar till en känsloladdad upplevelse.

"Jajja" utforskar temat kring minnets svek och strävar efter att återupprätta relationer på ett kreativt sätt. Varje ton och melodi i filmens musiklandskap verkar som en känslomässig dirigent, vägledande tittaren genom berättelsens djup och komplexitet.

Filmen handlar om "Jajja" en 86-årig man med demens, som Albin, hans barnbarn, regelbundet besöker för att utföra målning som minnesterapi. När Albin inser att Jajja inte har mycket tid kvar, planerar han en sista målningssession och skapar en minnesvideo med gamla VHS-band för att förbereda sin farfar. I videon beskriver Albin detaljerat och visuellt en händelse där de två målar tillsammans, avslöjande att det är ett minne där Jajja räddade Albins liv. Målandet leder till att Jajja minns hela händelsen och de knyts närmare varandra i ett känslosamt ögonblick.

Priset mottogs av filmens regissör och manusförfattare Hugo Melin och producent och klippare Alexander Ekre.  De har fått stöd från Film i Dalarna för både filmskapande och sedan möjlighet att få resa till Trollhättan då de var vinnaren av årets tungviktspris på Dalarnas filmfestival.

Vi gratulerar filmteamet och ser fram emot fler minnesvärda verk från denna begåvade grupp av nya unga filmskapare.

Foto: Novemberfestivalen.