Premiär i Tyskland för dokumentärfilmen IKEA for YU

Premiär i Tyskland för dokumentärfilmen IKEA for YU

8 nov, 2018
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Dokumentär, Visningar, Filmarbetare i Dalarna

Filmsamproduktion från Ludvika visades på internationell dokumentärfilmfestivalen DOK Leipzig. Det är filmarbetaren Marija Ratkovic Vidakovic från Ludvika som regisserat dokumentärfilmen "IKEA for YU" som hade sin Tysklandspremiär i Leipzig under v.44. Filmen blev uttagen till tävlingen tillsammans med 160 filmer från hela världen vilka i sin tur hade valts ut från 3000 filmer som skickades in till festivalen.

Två fullsatta filmvisningar med tillhörande eftersamtal gjordes under filmfestivalen. De positiva recensionerna kom snabbt från Tysklands juryn:
”Präglad av sina föräldrar och morföräldrar som har internaliserat de realsocialistiska idéerna och värderingarna som fanns under Tito-eran på Balkan, måste den trettiotre-åriga filmskapande Marija ta hand om en paradoxal ärftlig identitet som inte har någonting att göra med hennes eget vardagsliv i Kroatien. Marija vet att hon inte vill föra dessa idéer vidare till sin son. Under årens lopp har "IKEA for YU" blivit ett vittnesbörd om en resa genom sin intima familjehistoria, djupt in i sina mest intima. Å andra sida är det också en resa långt ifrån Kroatien.” Filmen representerar nämligen Marijas flykt från allt det här och hennes nya start i Dalarna, i Sverige.”För att summera, har jag alltså tre identiteter: min starkaste – Kroat, min svagaste – Serb (min familj är serber som stannade kvar i Kroatien även efter kriget i Jugoslavien bröt ut), och den som jag inte riktigt förstår men som jag lärt mig att blint följa – min Jugoslaviska identitet. Nu när jag kommit till Sverige så börjar en fjärde identitet forma sig: den svenska. Om jag ska vara ärlig så har jag känt mig på fel plats vid fel tillfälle hela mitt liv. Och nu för första gången känner jag mig inte särskilt konstig längre då det finns människor i norra Europa som delar min uppfattning vad gällande relationer, känslor och som delar min mentalitet överhuvudtaget. Har jag äntligen hittat min identitet?”, säger Marija.


Filmen har samproducerats med stöd från Film i Dalarna och produktionsbolaget Wizworks Studios. Tillsammans med samproducenterna Johan Brodin och Mikael Rosenberg som även gjorde hela postproduktionen av IKEA for U.
"Att visa filmen i Leipzig var bra reklam för både Ludvika och Dalarna. Vi hoppas att kunna visa filmen i Ludvika i februari", säger Johan Bodin och Mikael Rosenberg.