Manusförfattaren Cia Embretsen tilldelas Högskolan Dalarnas alumnpris.

1 feb, 2019
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmarbetare i Dalarna, Talang, Manusförfattare

Högskolans motivering: Cia har genom sitt arbete och sin utbildning från Högskolan Dalarna visat att kunskap gör skillnad. Sin kunskap har hon använt för att skapa ett gott samhälle så att nyanlända ska känna sig välkomna och bli en del av samhället och gemenskapen. 

Prisutdelning sker vid den akademiska högtiden 15 mars.


Cia studerade på manusprogrammet för Film och TV på högskolan Dalarna åren 2012-2015 och har sedan examen arbetat med allt från att lära killarna i Somalia bandy i åka skridskor i filmen "Trevligt folk" till att arbeta som projektledare/kommunikatör för det framgångsrika projektet "Öppna ditt hem" i Falu kommun. Projektet gick ut på att få falubor att hyra ut till nysvenskar.

Just nu är vi på Film i Dalarna stolta att få ha med Cia i vårt talangprogram för manusförfattare "Writers room", där Cia bland annat utvecklar en webbserie med arbetsnamnet "Förortsmorsa". 

- Jag vill ge en röst åt mina väninnor i förorten som annars inte får komma tilltals. Det behövs hijabis i filmer och serier som de kan identifiera sig med och det behöver finnas en mångfald som återspeglar verkligheten för dessa kvinnor. Jag vill hjälpa till att fylla det tomrum som finns i västerländsk media vad det gäller rasifierade kvinnor, säger Cia om sitt projekt. 

I planen nu ligger att webbserien ska pitchas till våren för flera av de stora TV--bolagen. Vi håller tummarna för Cia och hennes viktiga arbete med integration.

Med på fotot är sonen Idris. (Privata foton)