Ludvika-producerad film visades i Paris!

Ludvika-producerad film visades i Paris!

24 apr, 2019
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Dokumentär, Bakom Kulisserna, Samproduktion

Dokumentärfilmen "IKEA for YU“, som har samproduceras av Wizworks Studios samt Film i Dalarna och regisseras av Marija Ratkovic Vidakovic, kroatisk filmarbetare som numera bor i Ludvika, hade fransk premiär på Sarajevo sur Seine Film Festivali Paris förra helgen. Filmen visades tillsammans med 10 andra filmer som berättar om mänskliga rättigheter, identitet och migration. Filmen har sedan premiären i Sarajevo i augusti 208 visats i Tyskland, Bangladesh, Nepal, Mexiko och Kroatien. Det är fantastiskt tycker vi. 

Präglad av sina föräldrar och morföräldrar som anammat de realsocialistiska värderingarna som fanns på Balkan under Tito-tiden, får den trettiotre-åriga filmskaparen Marija en ärvd identitet som inte har någonting att göra med hennes eget vardagsliv i Kroatien. Marija vet att hon inte vill föra dessa idéer vidare till sin egen son. Under årens lopp har "IKEA for YU" blivit ett vittnesbörd om en intim resa genom ett splittrat land och genom en familjehistoria. Filmen skildrar också Marijas resa bort långt från Kroatien, hennes flykt och nystart i Ludvika. 


I Sverige fick filmen stöd genom Film i Dalarna och Wizworks Studios som gick in som samproducent.

Efter Paris blir nästa stopp Tirana – ”IKEA fo YU” ska visas där på DEA Open Air Filmfestivalen i början av maj. Lycka till Marija och hela filmgänget!

På fotot ser vi på plats i Paris, Marija och hennes bror Miran (en av protagonister i filmen) samt när hon berättar om sin film inför publiken.