Barn tittar in i kameran i bakgrunden syns en bioduk

Ludvika Filmstudio avslutade vårens säsong med en filmhelg för barn och unga!

25 mar, 2024
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Visningar, Filmpedagogik

Helgens avslutning på vårsäsongen var verkligen fantastisk. Ludvika Filmstudio arrangerade en Filmhelg för barn och unga i Folkets hus i Ludvika. Det var två dagars evenemang med fem gratis filmvisningar som riktade sig till åldersgruppen 3 till 19 år.

Filmvisningarna var en del av BUFF:s Nationella Filmvecka. BUFF Malmö Filmfestival är en årlig internationell barn- och ungdomsfilmfestival som äger rum i Malmö under en vecka i mars. Sedan 1984 har BUFF varit den främsta plattformen för visning av filmer för barn och unga i Norden. Konceptet med Nationell Filmvecka, som för första gången arrangerades av BUFF 2022, är att visa filmer som vanligtvis bara visas på festivalen för barn och ungdomar över hela Sverige en vecka efter festivalen.

Genom Nationell Filmvecka för barn och unga vill BUFF belysa filmkonsten och den rörliga bildens unika förmåga att engagera, underhålla och framkalla känslor. BUFF vill uppmärksamma de fantastiska filmerna som tar sin unga publik på allvar och som berättar med ett ungt perspektiv på livet och världen. Dessa filmer gör att barn och unga känner sig sedda och representerade, och de bidrar till att göra deras värld rikare och mer begriplig.


Ludvika Filmstudio delar BUFF:s syn på filmkonstens betydelse ur ett barn- och ungdomsperspektiv. Med Filmhelg för barn och unga ville vi ge Ludvikas barn och unga möjlighet att delta i ett sådant fantastiskt projekt. Filmerna som visades under helgen tog oss till länder som Frankrike, Tyskland, Bosnien och Kanada och gav oss möjlighet att utforska olika kulturer och livsförhållanden runt om i världen samtidigt som de bidrog till vår självförståelse. För många barn var det även deras första biobesök i livet!


Vi på Ludvika Filmstudio hoppas att evenemanget bara markerar början på en långvarig filmvänskap mellan Filmstudion och vår yngre publik. Vi vill tacka alla som deltog, och ett särskilt tack riktas till Film i Dalarna för deras stöd i arrangemanget.


Fotograf: Marija Ratkovic Vidakovic