Joakim Kjell - eletrikern som blev frilansande filmare

Joakim Kjell - eletrikern som blev frilansande filmare

18 jan, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Bakom Kulisserna

Efter nästan 10 år som elektriker i Stockholm och Norge så flyttade Joakim hem till Dalarna för att förverkliga drömmen om att filma och att få driva egna projekt. Han utbildade sig på Högskolan Dalarna och tog sedan klivet att bli frilansande filmare och företagare i Dalarna.

Jag träffar Joakim Kjell i hans kontorsdel bakom Café Jordad i centrala Falun en iskall eftermiddag i december. Det är ett trevligt litet kontor som han hyr tillsammans med Fredrik som är redovisningskonsult. Joakim bjuder på kaffe inne på cafét och vi sjunker sen ner i en mysig vrå.

Joakim är en person med många projekt i omlopp. Som egenföretagare måste man det, menar han. Just nu har han arbetat fram en portal för filmarbetare och produktionsbolag för att lösa bolagens problem med att hitta rätt anställda för rätt tjänst och vice versa. Dvs att frilansande filmarbetare kan hitta uppdrag. Ett slags matchningsprogram som ska underlätta för båda parter. I olika konstellationer har Joakim jobbat med detta under en lägre tid och som nu landat i en produkt som han kan stå bakom. Namnet är Breathe Agency AB. Alltså en digital agentur för filmarbetare. En spännande tjänst för filmbranschen och som Joakim hoppas kunna lansera i månadsskiftet. Håll utkik! Gick reklafilmmutbildning i Falun

2018 gick Joakim ut Filmproduktion för reklam och information på Högskolan Dalarna! En treårig akademisk utbildning 180 hp, där man lär sig ett kritiskt förhållningssätt till medier och dess kanaler och med fokus på det korta berättandet. 

Sin arbetsförlagda praktik gjorde han på reklambyrån Freewater i Stockholm. Där fick han en ”fri roll” som ledde till att han startade Lykta produktion tillsammans med tre klasskompisar. Lykta produktion drivs numera vidare utan Joakim som valde starta eget, Kjell & Herkules AB. Han hade identifierat ett stort problem i branschen och ville lösa det.

Inom Kjell & Herkules AB görs mycket reklamfilm och företagsfilmer. Kunder som Almi och Företagarna kan läggas in på listan av prominenta kunder. Han gjorde även Socialdemokraterna Dalarnas valfilmer inför valet 2022 som de flesta sett cirkulera på olika plattformar under hösten som varit.

Fiskeintresset stort

Utöver detta producerar han fiskefilmer i filmkonstellationen Picantur film som han driver med Joshua Clay och Mikael Rosén. Nyss har deras första film, som fick hela 5000 tittningar på (You Tube) inom två veckor, haft premiär. En dokumentär äventyrs-fiskefilm som Joakim fick ett filmstipendium för att göra av Film i Dalarna. Filmen handlar om ett kompisgäng som vill hitta det perfekta fiskevattnet i Dalarnas vackra natur. Här kan du se filmen.Joakim har producerat ännu en dokumentär fiskefilm under konstellationen Piscantur film. Den kommer ha sin premiär under våren/sommaren 2023.

Fiskeintresset hos honom är stort vilket drev Joakim till att anordna events och fisketävling med Baitbox fishing. Joakim live-sände då Sveriges största flugfiskefestival i somras, från Falun.

Hur gick det till?

Vi live-sände från en pub i Falun, utomhus, men vi hade några problem med ljudet och plattformarna men vi fick supermycket kunskap om streaming och att sända live, berättar Joakim. Vi spelade även in en fisketävling under den helgen som håller på att redigeras just nu där vi får se oss, Piscanturgänget, på vår You Tube-kanal tävla mot Baitbox i Flugfiske i en liten sjö utanför Falun. En fantastisk helg som avslutades på bästa vis. Fantastiska killar från Baitbox. 

Vilka är Baitbox?
Joakim lyser upp när han berättar. Dom hade först en fiskeblogg som senare blev en youtube-kanal och nu gör de fantastiska produktioner och "fiskecontent". För mig som älskar flugfiske var det en ynnest att få två av dessa grabbar till Falun och fiska och umgås med dom. 


Berätta hur ditt filmintresse startade?

Mitt filmintresse började i tonåren. Jag konsumerade en hel del film och kunde sitta uppe hela nätterna och se film på min dator som jag precis fått. En film som påverkade mig stort var när jag en natt såg ”the usual suspects” med Kevin Spacey. En kompis hade kamera så vi var ute på kvällarna och filma och så. Lekte runt. Första filmen jag själv gjorde var i gymnasiet där jag och en kompis som heter Martin gjorde en film om vår tid i Tyskland som utbytesstudenter.
Vi filmade den på gamla filmband som vi senare fick spela in på DV-band och sedan banda in på datorn för att kunna redigera filmen. Det var en lärorik tid och intresset för film stärktes men det var inget jag förstod riktigt att jag kunde arbeta med just då. Det kom många år senare.

Hur kommer det sig då att du arbetar med det du gör?

Det var runt 2014/15 som jag började tröttna på mitt dåvarande yrke som elektriker och börja titta på olika utbildningar samtidigt som jag ville hem till Falun då jag bodde i Stockholm. Jag funderade på att bli socionom så jag skickade in en ansökan till socionomprogrammet på Högskolan Dalarna.  Då såg jag att de även hade filmutbildningen på högskolan Dalarna. Jag funderade och ju närmare sista ansökningsdagen kom, ju mer intresserad blev jag av reklam-filmutbildningen och valde det tillslut.

 Vad var det ”största” filmrelaterade arbetsprojekt du arbetat med?

Jag och några fiskevänner hade en idé om att vi ville göra en längre film om flugfiske uppe i fjällen ovanför Arjeplog vid Sareks nationalpark. Det fanns inte så mycket material därifrån och vi tänkte att det kunde bli en intressant film om flugfiske och om en man som fyller 70 och som kommer tillbaka till platsen 50 år senare. Det var en stor utmaning att ta med all utrustning dit, plus att väder och natur blev en svår utmaning att hantera. Vi hade ju gjort vår kanotäventyrsfilm tillsammans i norra Dalarna sommaren innan så vi kände att vi ville ta oss an något större, ännu mer utmanande. Tillsammans satt vi ihop ett team plus att vi fick med våra pappor som börja bli till åren. Filmen ska bli klar till sommaren 2023 är planen.


Vad var din största insikt/lärdom från ditt arbetsliv?

Nej men hur mycket jobb det krävs för att driva ett eget företag och hur du växer som person som egen företagare. Det har vart en oerhört viktig lärdom för mig och att verkligen få leva det här ”frihet under ansvar”. Det har gjort mig mycket gott både privat och i mitt yrkesliv.

Har du ett arbetsrelaterat life-hack att dela med dig av?

Inte direkt men något som fungerar bra för mig är att börja jobba väldigt tidigt på morgonen då är huvudet som mest alert i mitt fall. Och att planera. 

Vilken är din favoritfilm?

Jag har en kärlek till asiatisk film så får det bli ”Symbol”. Men det finns mycket bra ifrån Asien som jag varmt rekommenderar.

Har du ett drömprojekt?

Mitt drömprojekt är att få göra en flugfiske-dokumentär/film för SVT. Eller en serie/långfilm någon gång.

Vad händer härnäst i ditt arbetsliv?

Jag kommer lansera min agentur för alla filmarbetare som kan behöva hjälp att bredda sitt kontaktnät. Så det är nästa sak på listan. Förhoppningsvis är allting klart nu vid årsskiftet och jag kan påbörja det arbetet, mellan all redigering. Sen gäller det att hitta nya uppdrag så jag kan försörja mig också. Lågkonjunkturen lär drabba oss småföretagare i första hand. Men vi får se.

Film i Dalarna önskar dig all lycka i framtiden och vi är mycket glada att du väljer att kämpa på och förbli filmarbetare i Dalarna.

#filmarbetareidalarna

Foton från naturen Joakim Kjells privata. Från kontoret FiD