Hela 7 priser kammade Dalafilmare hem i årets Novemberfestival!

Hela 7 priser kammade Dalafilmare hem i årets Novemberfestival!

26 nov, 2018
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, För Filmare, Kortfilm

På bilden ett lyckligt gäng av unga talanger, lärare från Högskolan Dalarna och filmkonsulent från Film i Dalarna. Från höger, Elias Magnusson, Sandra Eriksson, Philip Coroiu, Sanne Öberg, Lama Alshehaby, Emilia Myrup, Jacob Gustin och Tobias Ingels. Överst, Axel Grigor och Therese Hercules, Längst fram, Alexander Wikström och Victor Bonser.

4 priset gick till filmen "Brännpunkt"av Jacob Gustin & Philip Coroiu och 3 priset gick till Lama Alshehabys film "Där finns inte jag!" 


Motiveringar till priser:


Bästa klipp,

Brännpunkt, Jacob Gustin & Philip Coroiu


Pris för Bästa Klipp tilldelas Philip Coroiu och Jacob Gustin för filmen Brännpunkt

Klippningen av den här filmen är av helt avgörande betydelse för att ta fram både den uppenbara nutidsdramatiken och narrativet bakåt. Klipparen lyckas sy ihop filmens innehållsrika bildupplägg och dess olika tidsplan till en fungerande helhet och ett flöde som inte fastnar i tillbakablickarna.


Bästa originalmusik,

Brännpunkt, Ola Sandberg


Pris för Bästa Originalmusik tilldelas Ola Sandberg för filmen Brännpunkt 

Med ett sound som verkligen sticker ut från mängden och där ljudet växer sig in i historien och blir en del av berättandet av alla dessa stora känslor som ska tonsättas. Med några väl valda sluttoner som tyder på professionalitet lever musiken i symbios med historien och skulle inte vara densamme utan.


Tungvikt, tredjepris,

Brännpunkt, Jacob Gustin & Philip Coroiu


Tredjepris i Tungvikt tilldelas Philip Coroiu och Jacob Gustin för filmen Brännpunkt

Tredjepriset i Tungvikt går till en film som inte sparar på krutet. En film som går all in, som tar för sig och som vågar ta risker. En film som vandrar runt i tunga känslor då som nu. Ett härligt känslokaos i både manus och i sitt visuella uttryck.


Direct kvalificering till Nordisk ungdoms filmfestival;

Brännpunkt, Jacob Gustin & Philip Coroiu


Nordisk Ungdoms Filmfestival har valt ut filmen Brännpunkt av Philip Coroiu och Jacob Gustin för tävlan under 2019 års festival (Tromsö)

Vinnerfilmen er en godt fortalt historie som gjennom spennende filmatiske elementer og overganger bringer seeren inn i en personlig og tung historie.


Direct kvalificering till Live at heart, 

Där finns inte jag, Lama Alshehaby


Live at heart har valt ut filmen Där finns inte jag av Lama Alshehaby för visning under 2019 års festival

En film om vad som krävs för att bekämpa sin rädsla för förändring och mod att lämna det som känns tryggt. I en tid där vi verkligen behöver lyssna och förstå dem som flyr så är denna berättelse med sin unika röst fylld med sorg, ilska och värme. En historia som greppar tag i våra hjärtan.


Direktkvalificering till Göteborgs filmfestival,

Där finns inte jag, Lama Alshehaby


Göteborg Film Festival har valt ut filmen Där finns inte jag av Lama Alshehaby för visning vid 2019 års festival

Med en kreativ användning av den dokumentära formen får vi ett gripande personporträtt och ett nytt perspektiv på ett högaktuellt ämne.


Amandeus priset,

Där finns inte jag, Lama Alshehaby


Amandus har valt ut filmen Där finns inte jag av Lama Alshehaby för visning under 2019 års festival i Lillehammer

Vinnerfilmen er en sterk historie om familie og oppvekst. Den tar opp et viktig, omdiskutert og samfunnsaktuelt tema som ofte vises i media, men som her belyses fra en annen side enn man er vant til å se. Det er en veldig ærlig film om de dramatiske endringene i mange personers liv, og man føler med fortelleren fra start til slutt. Filmens underliggende alvorlighet blir både understreket og brutt av animasjoner som viser til hvor mye fortelleren har måttet gå gjennom i en ung alder. Hele filmen samles opp i den kanskje viktigste setningen «Livet bestemte over oss». For å ha gitt oss et nytt innblikk i et dagsaktuelt tema på en sterkt måte, går årets Amanduspris på Novemberfestivalen 2018 til «Där Finns Inte Jag».