Kortfilm med Börje Ahlstedt i magisk Dalamiljö

Kortfilm med Börje Ahlstedt i magisk Dalamiljö

28 apr, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Bakom Kulisserna, Kortfilm, Filmarbetare i Dalarna, Talang

Det är alltid roligt att få återkoppling från blivande filmare som gjort sina första kortfilmer. Dessa filmare är i alla åldrar med olika bakgrund, men gemensamt så har dom en kärlek till berättandet. Inte allt för sällan hör etablerade skådespelare, fotografer, musik- eller teaterregissörer av sig för att de har en idé och en vilja att göra film. Då finns Film i Dalarnas talangutveckling här för att ge lite råd och tips. Det kan vara allt från att ge manuscoachning, produktionsråd, teknikutlåning till lite ekonomisk hjälp.

Just att skådespelare vill prova producera eller regissera och skriva sina egna berättelse har vi flera exempel på. Dalabördiga Malin Levanon, nu aktuell i Detektiven från Beledweyne hörde av sig för ett par år sedan vilket resulterade i kortfilmen Off radar som finns kan ses på SVT Play. Skådespelerskan Alexandra Chalupa är ett annat fint exempel. Alexandra har uppträtt på scener som Göteborgs stadsteater, Teater Galeasen och Dramaten. Hon sågs senast i Bonusfamiljen 2 och Arkeologens dotter och nu senast har hon färdigställt sin första kortfilm och då haft självaste Börje Ahlstedt i en av rollerna. Alexandra hörde av sig till Film i Dalarna då hon hade en tanke om att filmatisera en slovakisk folksaga av Pavol Dobšinskýsom som hon själv ville regissera.

- Dalarna har ett magiskt, filmiskt landskap som passar perfekt för vår produktion, sa Alexandra när hon berättade om sin vision. Alexandra som delvis bor i Leksand hade flera tankar om inspelningsplats så som Siljan, Böle och Djura hembygdsmuseum. Vackra platser som passade sagan perfekt.

Mitt i pandemin skedde inspelningen och med allt som det innebar så blev det en 11 minuter lång kortfilm. Filmen heter Saltet, precis som sagan, och handlar om en kung som måste välja ut en av sina döttrar till att ta över makten. Döttrarna utsätts för prövningar som leder till att fadern exkluderar en av dem. Den exkluderade dottern flyr till skogen, ett övernaturligt väsens rike. Därefter inträffar händelser i riket, som gör att fadern inser att han gjort fel. Den exkluderade dottern kan nu återvända hem, med mera visdom, och ställer allt till rätta. Ett klassiskt lyckligt sagoslut med tydliga budskap. Saltet är en saga som förutom ämnet om makt, tar upp frågor kring hur vi förhåller oss till materiella och icke-materiella värden.I rollen som kung ser vi självaste Börje Ahlstedt. Alexandra själv, spelar hans dotter.

Hur var det att regissera och spela mot Börje Ahlstedt?

Jätteroligt och inspirerande. Börje är en självgående kraft, snäll och generös med stort hjärta. Han skapar en unik magi och närvaro så som bara han kan. Allt flyter på nästan helt av sig självt. Omständigheter gjorde att det var osäkert in i det sista om inspelningen skulle bli av, mycket kändes overkligt. Catherine Jirlow, Birgitta Ahlstedt och Shari Sabel Strandmark var ett ovärderligt stöd. Utan dem och teamet hade det aldrig gått. Tack till alla.

Vad var din största lärdom under projektet?

Oj. Mycket. Kanske allt. Hur en begränsad budget sätter kreativiteten på prov, hur man faktiskt kan lösa stora saker med små medel. Hur man fördelar arbete så det både blir roligt och lagom mycket. Postproduktionen och allt som rörde teknik gav mig mycket lärdom. Och att hela tiden planera många steg före och helst ha minst två reservplaner till allt, för att klara deadlines. Vikten av förberedelser och vikten av teamet, man är ingenting utan sitt team. Och att perfektion inte alltid är det viktigaste.

Kommer du att fortsätta göra film?

Haha, ja gärna, varför inte. Saltet har potential för att bli långfilm. När jag kom till Dalarna blev jag helt betagen av allt som finns här, naturen, miljöerna. Jag hade velat visa det mer. Saltet har jag velat göra väldigt länge. Jag har vuxit upp både med Astrid Lindgren och sagor från slaviska kulturer, så influenserna är från flera håll. Alla är mig lika mycket kära. Samtidigt är jag tacksam för den här chansen som jag fått.
Stort tack till Janne Widmark och Film i Dalarna. Vill även tacka Djura hembygdsmuseum, Djura hembygdsförening och Skoklosterkyrkans församlingsråd som upplät sina lokaler, var och en i hela teamet för era insatser, skivbolaget Supraphon, Mastodont film, Blomgrens lantbruk, Goji Design, min familj och alla som på något sätt bidragit till denna kortfilm. Utan er hade det aldrig gått. Det har varit ovärderligt, stort tack.

Vad händer härnäst i din karriär?

Teaterföreställningen Saltet ska bli klar så det är vad jag gör just nu. Tanken är att några scener från kortfilmen ska vara med i teaterföreställningen, som en blandform av flera, konstnärliga uttryck. Kortfilmen och föreställningen ingår i ett projekt för skolor om ledarskap.

  

Bra jobbat Alexandra och hela filmteamet hurrar Film i Dalarna och önskar Alexandra lycka till med framtida projekt. Vi hoppas att filmen kommer visas på någon eller några filmfestivaler framöver och att många skolor får ta del av projektet. 
  

Tack till: Film i Dalarna, Kulturrådet, Svante Bergströms Teaterstiftelse. Samarbetspartners: Motor Café Skokloster, Föreningen Unga Drottning Christina, Djura Kulturförening, Alexandrina Production och Teater och Slovakiens ambassad.


Foto med Börje: Foto: Filip Stankovic

Foto med Josefin Ljungman: Markus Dakroub Sundqvist