Globala målen i fokus när Faluns högstadieelever ser skolbio

Globala målen i fokus när Faluns högstadieelever ser skolbio

14 jun, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Visningar, Filmpedagogik

Det är med hjälp av Filmcentrums handledning som skolbioprojektet i Falun tar sin form. Frida Stöffling Trygg, kultursamordnare på Falu kommun, har tillsammans med filmpedagogerna Lovisa Persson och Niklas Nieminen tagit fram koncepten för årskurserna 8 och 9. 
Globala målen innefattar 17 mål som FN:s medlemsstater antog 2015, en agenda för hållbar utveckling i världen. Filmcentrum har tagit fram 17 filmer med handledningar som berör vart och ett av målen och som på ett pedagogiskt sätt belyser de globala målen där filmsamtalet får utgöra en grund i varje ämne. 


Skolbio projektet i Falu kommun kommer att beröra ca.1000 elever under höstterminen 2019 samt vårterminen 2020. 
- Jag ser fram emot projektet. Det ska bli spännande att jobba med äldre elever kring de Globala målen. Målen rör oss alla och det känns väldigt passande att arbetet riktar sig till ungdomar som snart är vuxna. Både social hållbarhet och miljömässig hållbarhet ligger mig varmt om hjärtat, säger Lovisa Persson, filmpedagog och projektledare för skolbio i årskurs 8. 

- Vår förhoppning är att projektet ska ge ungdomarna kraft att använda filmen som uttryck och inspirationskälla för att berör stora och viktiga ämnen, säger Linda Svensson, filmkonsulent på Film i Dalarna.