Tre män står på rad i ett kontorslandskap.

Från och med 1 april är Film i Dalarna ett aktiebolag

6 apr, 2022
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Film i Dalarna, För Filmare

I och med att vi numera är ett aktiebolag så blev en filmfond möjlig. Det ska skapa större förutsättningar för filmbranschen att kunna arbeta i Dalarna.

Nu startar arbetet med att göra Dalarna mer attraktivt för filmproduktioner.

I DT  den 4 april finns en intervju med vår tillträdda VD Daniel Wallentin där han berättar vad en filmfond kan tillföra.

– Vad det betyder är att vi har gjort vad som krävs för att följa branschens villkor och för att säkerställa ”armlängds avstånd”-principen. 

I ljuset av de diskussioner som funnits i samband med Svenska filminstitutet, där vissa direktiv och kriterier uppfattats som ett sätt att utöva politisk påverkan på de produktioner som ges stöd.

– Jag upplever i och för sig att vi på Film i Dalarna har tagit självständiga beslut förut också, men det är bra att befästa oberoendet. Film ska inte användas som ett politiskt redskap.


Med en filmfond kan vi se till att Dalarna blir ett filmlän, en kraft att räkna med nationellt. Vi hoppas att stora film och TV-produktioner kommer hit och ser vår varierande natur och miljö och gärna anställer våra kompetenta filmarbetare som finns i Dalarna. Nu hoppas vi att det blir lättare att locka hit fler filmproduktioner eller att lokala filmare stannar och vill filma hemmavid. 

På själva premiärdagen den 1 april så bjöd vi på tårta och våra kommunpolitiker Ulf Berg (M) och Mursal Isa (MP) klippte bandet för att inviga Film i Dalarna som bolag.