fem prisvinnande filmare med diplom och blommor i famnen

Framgång för kortfilmer med Dalakoppling på Sveriges kortfilmfestival!

26 mar, 2024
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Kortfilm, Talang

Under helgen 22 - 24 mars hölls Sveriges kortfilmsfestivalmed stor glädje och spänning. Vi gratulerar alla prisbelönta filmer och deras skapare, samt de många andra utvalda bidragen som deltog i festivalen. Årets festivaltema är ”Höj Rösten!” och man höjer sin röst genom att göra en film om det man känner är viktigt, intressant eller roligt.

Ett särskilt grattis till följande:

Hugo Melins "Jajja", som vann tredje pris och kommer att representera Sverige och Dalarna på Unica filmfestival i Polen. En välförtjänt framgång!

Jonas Bogsjö och Anton Kappling, vinnare av priset för Bästa manus och Guldet i filmskoleklassen för sin film "Rötter likt Gudaträd". Ett mycket bra manus  Kompositören Carl Gustafsson, vars musikaliska bidrag i dokumentären "Klara och Vassi" belönades med priset för Bästa musik i filmskoleklassen. Hans musik lyfte verkligen berättelsen till nya höjder!

Vi vill också nämna Karim Golestaneh (skådespelare i Rötter likt Gudaträd) för hans bidrag som fotograf av inläggets foton och filmskapare med filmen "Det är något med skogen", samt Dalaregissören Jerker Eriksson för filmen "GAP" och hans deltagande i panelsamtal under festivalen.

Filmen Jajja handlar om: 86 åriga Jajja som är demenssjuk. Hans barnbarn Albin besöker honom varje vecka för att måla tillsammans. När Albin får veta att Jajja inte har lång tid kvar, planerar han en sista målningssession. Albin skapar en minnesvideo med gamla VHS-band för att förbereda Jajja inför målningen. Under sessionen minns Jajja ett ögonblick då han räddade Albins liv, vilket närmare dem varandra.

Filmen Rötter likt Gudaträd handlar om: Ahmad Ayad, en blyg ung man, bor ensam i en liten svensk ort efter sin mammas bortgång. Han försöker nå sin mammas telefonsvarare för att få uttrycka sina känslor om deras spända relation. När han inser att mammas telefonnummer snart kommer att stängas, kämpar Ahmad för att behålla det längre. Trots att han nekas hjälp av Johan på telefonbolaget tar Ahmad mod till sig och ringer mammas telefon en sista gång för att uttrycka sin ensamhet sedan de flyttade till Sverige. Efter samtalet ringer Johan upp honom, och deras möte blir början på en ny relation och en möjlighet för tidigare brutna band att växa igen.

Slutligen påminner vi om att alla prisvinnare på festivalen har tilldelats filmstipendium från oss på Film i Dalarna, vilket vi vill uppmuntra alla Dalafilmare att göra.