Kvinna står med diplom i händerna i en pampig inomhus miljö

Filmpedagogen Marija Ratkovic Vidakovic vann årets FOMP Pris

28 mar, 2022
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning, Filmarbetare i Dalarna, Filmpedagogik

Marija Ratkovic Vidakovic från Ludvika är årets vinnare av FOMP Priset 2022. Priset på 10.000 kr går varje år till en person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. Tidigare år har bland annat Mediehuset Fanzingo och den konstnärliga föreningen Lynx Studios fått priset.Årets jury bestod av Johan Lundkvist, filmkonsulent Film i Västerbotten, Anna Håkansson, Svenska Filminstitutet och Mikael Jäderlund, film-och mediepedagog samt fd. kulturskolechef. Deras motivering till årets pristagare löd:

”Årets stipendiat är en person som varit engagerad i film- och filmpedagogik under större delen av sitt liv. Hon arbetar för att barn och unga ska få skapa sina egna berättelser med filmen som språk. En central del av hennes värv är att hitta sammanhang för deras filmer i allt från filmtävlingar till festivaler. Utöver att arbeta med barn och unga både på skoltid och fritid genomför hon filmfestivaler och bidrar med såväl ett lokalt som internationellt perspektiv. Vår stipendiat är en person som brinner för film och filmpedagogik och det vill FOMP uppmärksamma!”

-När FOMP ringde mig för att berätta att jag skulle få priset för 2022 kunde jag inte tro det. Jag har jobbat i film- och pedagogisk verksamhet i mer än 15 år, men som lärare är jag relativt ny i denna bransch, skriver Marija på sin facebook efter prisceremonin.
Hon fortsätter;
-Jag är tacksam till min familj, Film i Dalarna och mina kollegor på VBU som ger mig tid och plats för att utveckla mig vidare inom det filmpedagogiska området och jag hoppas att detta pris ska vara en bra ”kick” för vår filmverksamhet på VBU. Allt arbete och alla framgångar av mina talangfulla och kreativt skapande elever är också en del av FOMP-priset och det är jag väldigt stolt över. Tack igen FOMP och BUFF. Detta ska stanna kvar i mitt minne länge! avslutar Marija.


Foto: Joakim Wassberg/ Privat