”Filmdagar på VBU” – början på en ny filmhistoria på VBU

”Filmdagar på VBU” – början på en ny filmhistoria på VBU

12 mar, 2019
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning

Förra veckan var VBU (Västerbergsslagens utbildningsförbund) en plats för ungdomsfilmskapande. Nio internationella elever från Storbritannien (British Film Institute), Kroatien (Four River Film Festival), Irland (Fresh Film Festival) och Serbien (Faculty of Dramatic Arts) och 15 elever från VBU (SA- och ES-programmets) deltog i ”Filmdagar på VBU” - fem dagars filmverkstad. Eleverna delades upp i fyra grupper och gjorde sex olika filmer som representerar fyra olika genrer: dokumentärfilm, experimentalfilm, animationsfilm och musikvideo. ”Det var väldigt roligt att ha utbytesstudenterna här. Vi lärde oss väldigt mycket inom att göra film och man tränade mycket på att prata engelska” berättar Rebecka Ax (SA17a).  


Alla filmer kopplades ihop med Ludvika: dokumentärerna handlar om Ludvikas historia och utveckling till den stad som finns idag, utifrån de nyinflyttades perspektiv och personer som har bott här hela sitt liv. Experimentalfilmen ger en ny vinkel av Ludvika genom att man kopplat miljöbilder med Dan Anderssons poesi. Å andra sidan handlar animationsfilmen om flera intressanta platser runt Väsman (som till exempel Lekomberg, Saxdalen, Halvars…) och där man använder både reportage och stop motion. Sist men inte mist, är två musikvideor gjorda till låten som heter ”Nora” av en serbisk sångare Vuk Stevanic och även de filmades på platser runt Väsman. Grupperna som jobbade med dokumentärfilm och musikvideo hade en uppgift till: de var tvungna att byta allt material som de filmade med varandra och klippa nya versioner av filmerna för att se hur man kan använda samma material på två olika sätt. ”Jag tycker att denna vecka har varit väldigt rolig. Den har varit riktigt lärorik och jag har fått mycket nya insikter i hur man kan arbeta med olika typer av filmer. Utöver det vi lärt oss har det även varit kul att träffa ungdomar som verkligen brinner för något,” berättar Emmy Halkola (SA17b).


Filmerna visades i aulan i fredags under två filmpass för hela skolan. Allmänheten kommer att se dem under 100-årsjubileumsdagarna. ”I fredags hände också massor av andra aktiviteter i skolan: vi hade en speciell gäst från Film i Dalarna, producenten Mattias Ehrenberg som hade en föreläsning om Storytelling, ES-eleverna hade en kort musikkonsert, HA-programmet organiserade en UF-utställning… Det var ”finalen av filmdagarna ” och inte en vanlig dag på Högbergskolan,” berättar Eva Abrahamsson, Marija Ratkovic Vidakovic och Lotta Stål, våra ES- och SA- lärare som står bakom det här projektet, som organiserades av VBU och Västerbergslagens Kulturskola med stöd av Film i Dalarna.


Avslutningsvis pratade vi med George Sweeney, elev från England: ”Det var en vecka som förändrade livet! Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat, som till exempel skidåkning. Jag återkommer gärna nästa år?”Text & Foto: 
Marija Ratković Vidaković, freelance filmmaker & cultural manager