Filmdagar i Ludvika

Filmdagar i Ludvika

25 feb, 2020
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier:

I fredags avslutades FILMDAGAR PÅ VBU – en inspirerande filmvecka med internationella deltagare


Förra veckan var vår skola som en riktig filminspelningsplats. 40 elever och lärare deltog nämligen i Filmdagar på VBU - en internationell ungdomsfilmverkstad. Hela projektet var organiserat i samarbete mellan Västerbergslagens utbildningsförbund och Västerbergslagens kulturskola med stöd av Film i Dalarna.Elever från VBU, Medieelever åk 2 och 3, samt en grupp elever från Estetiska programmet, Ekonomiprogrammet och Introduktionsprogrammet samarbetade med elever från Tyskland, Kroatien, Irland och Grekland och med stöd av fyra internationella mentorer gjorde de fyra filmer kopplade till FN´s globala mål:


*Kort spelfilm “The last straw” fokuserar på miljöproblem på ett mycket metaforiskt sätt

*Dokumentärfilm ”The green gold” berättar om ett sågverk i Vanhäll och trä som svensk framtid inom hållbar utveckling

*Musikvideo ”Right from the start” inspirerad av förhållandet mellan människor och natur är gjord efter en låt av Hugo Östby

*Experimental film ”Darling we fell to the ground” gjord efter en text av Ted Gärdestad utvecklade en väldigt speciell teknik med rörelse inom stillbild som kallas ”cinemagraf”


Förutom själva filmningen (på olika platser, som till exempel, Lekomberg, Väsman strand, Grängesberg, Silverringen…), var deltagarna involverade i många intressanta aktiviteter: de besökte Wizworks Studios, Dan Anderssons museum, Säters Biograf&TV museum, de grillade ute i skogen för att uppleva svenskt friluftsliv…


”Det var en upplevelse som jag aldrig ska glömma: en riktig bra workshop som gav mig möjlighet att samarbeta med filmskapande från hela Europa, välsmakande svensk mat och otroligt gästfrihet av både era lärare och elever,” berättade Reuben från Irland.


I fredags avslutades hela filmveckan på ett mycket festlig sätt, både på VBU och på stan. Först organiserades en på Högbergskolan intressant föreläsning av Simon Fältsjö, producent och manusförfattare som arbetar med flera spår inom filmbranschen. Simon lyfte de valmöjligheter som finns som frilansande filmare och visade exempel på hur han hade arbetat med kontaktnät i filmbranschen och pitchat filmidéer för kunder/finansiärer.När det gäller lärare, organiserades, också på Högbergskolan, en Nätverksträff för Dalarnas filmpedagoger (från Falun, Gagnef, Mora, Avesta, Hedemora och Ludvika) där de lärde känna sina internationella kollegor från Tyskland, Irland, Kroatien och Grekland och de började utveckla potentiella projekt med fokus på ”media literacy”.Det kändes som hela Högbergskolan hade en speciell stämning i fredags: förutom premiären av de fyra filmer som gjordes under vecka 8 i en fylld aula för både VBUs lärare och elever, kunde man också lyssna på konsert av ES-programmets elever eller köpa produkter av våra UF-företag. Dagen avslutade med premiär av de fyra filmerna i en nästan fylld Aveny i Folkets hus, nere på stan. Efter filmerna av våra unga filmskapare visades ”1917” av Sam Mendes som har vunnit tre Oskars för några dagar sen. Vilken härligt avslutning av hela filmveckan, eller hur? Vi ser redan fram emot Filmdagar på VBU 2021.
Foton: Marija Ratcovic