En flicka som filmar andra barn som springer i bakgrunden

Film- och Teaterläger på Sollerön

15 jun, 2023
Skrivet av: Mikael Jäderlund
Kategorier: Skola & Utbildning, Filmpedagogik

- Jag vill bli skådespelare!

- Mamma ville att jag skulle anmäla mig!

- Jag vill lära mig mer om film!

Ja, det var svaret från några av ungdomarna på frågan om varför de anmält sig till Film- och Teaterlägret på Sollerön i Mora kommun, under första veckan på sommarlovet.Lägret startade upp söndag 11 juni på eftermiddagen/kvällen och har sedan pågått måndag till fredag klockan 10-17. Studieförbundet NBV har arrangerat lägret med Film i Dalarna som medarrangör och Klippen och Coop Sollerön har sponsrat.

Britt-Inger Nilsson har varit ledare för teaterdelen och Maria Troive Lindell för filmdelen. Till sin hjälp hade de ungdomsledaren Jennifer Jane Daun. Under lägret har de gått igenom alla olika delar inom teater- och filmskapandet. 

Ungdomarna själva har fått styra innehållet och upplägget i sina teaterpjäser och filmer. 

Dessutom har lägret haft en hälsoprägel med ekologisk, närodlad och nyttig mat lagad av kocken Johan Rabén. Inget tillsatt socker här inte!- Till största delen har vi hållit oss till den plan för lägret som vi hade satt upp, men man får hela tiden vara beredd på att improvisera utifrån ungdomarnas egna önskemål, säger Britt-Inger Nilsson.8 ungdomar deltog, alla tjejer, från åk 4-åk 7. För det mesta har de jobbat i två grupper, en äldre och en yngre. De har varvat mellan att jobba med teater och film. Det har varit full aktivitet och ungdomarna har trivts och haft kul.- Det är väldigt kul att jobba med barn och unga. De är så kreativa och fulla med idéer, säger Maria Troivall Lindell.

Det återstår att se om det kan tänkas bli ett nytt Film- och Teaterläger på Sollerön nästa sommar.


Foto: Mikael Jäderlund