Film i Dalarnas talang- och växthuskonsulent efterlyser nya spännande kortfilmidéer

Film i Dalarnas talang- och växthuskonsulent efterlyser nya spännande kortfilmidéer

2 apr, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Film i Dalarna, För Filmare, Kortfilm, Talang

Just nu saknar vi spännande historier från orten, från landet, från verkligheten, från fantasin. Passa på att söka stöd för din sommarproduktion, kanske ska du skriva manus i sommar? Sök manushandledning. Möjligen ska du spela in din film? Eller har du ett annat annorlunda och spännande format du vill undersöka? Hör av dig till talang- och växthuskonsulenten Diana Walve på Film i Dalarna.

Vill du veta mer om vår talang- och växthuskonsulent på Film i Dalarna? Vi ställde några frågor om talangutveckling till Diana, som hon svarar på här nedan. 


Namn: Diana Andersson Walve
Yrke: Kortfilmkonsulent och talangutvecklare
Bakgrund: fil. kand i manus för film och tv från mansutbildningen i Umeå. Kurs- och programansvarig för Manusutbildningen på högskolan Dalarna. Gedigen erfarenhet av manushandledning och dramaturgiundervisning.
Bor: Källviken i Falun

  

Berätta om din roll som talangutvecklare på Film i Dalarna.

Jag har flera roller inom talangutveckling, dels att ta vara på den talang som redan finns i Dalarna och dem som försöker starta upp sin verksamhet här. Exempelvis så har jag ett manusförfattarforum vi kallar "Writers room", där min roll främst är att samordna träffar, se till att författarna startar projekt, skriver, får feedback och läser och stöttar varandra. Vi har även workshops med grymma föreläsare. De 7 medlemmarna har sedan starten i augusti -18 skapat flera teveserier, en kortfilm och en långfilm som nu letar producenter, superfina projekt som kanske inte blivit av om inte det vore för "Writers room".

Sen har jag ett projekt tillsammans med Gävleborgs filmkonsulent Henrik Harrysson där vi stöttar 5 filmare att fördjupa sig i sitt manusprojekt.

Utöver detta så kommer det kontinuerligt mejl och ansökningar kring filmidéer och projekt som söker stipendium eller manushandledning hos mig.

  

Vad är det vanligaste som du hjälper talanger att utveckla?

Det spelar ingen roll om det är en ung eller äldre talang, jag börjar alltid med att få fram vad man egentligen vill berätta, vad man vill ha sagt med sin story. Att hitta sin egen stil och ton är också viktigt. Jag pådyvlar sällan dramaturgiska teorier eller lösningar, det kan man läsa i tusen manushandböcker. Men en bra idé och berättelse förvaltas bäst genom att få upphovspersonen att få syn på sin kärna och förstå sin undertext. En bra utgångspunkt för att nå dit är att identifiera vad är konflikten som driver historien framåt. Karaktärernas vilja och mål. En rad händelser staplade på varandra gör ingen historia. Gestaltning och visualisering föds ur hur karaktärerna agerar. 

Bra egenskap för en kreatör är tålamod, ödmjukhet och lyhördhet, inför att utveckla sin historia. Då utvecklas man även som filmare/regissör/manusförfattare och det får gärna börja här hos mig.

När är det läge att höra av sig till dig för talangutveckling?

När man har en idé till en berättelse som man tror är angelägen och som passar film eller TV-serie formatet. ELLER om man bara vill experimentera och testa teknik till sitt projekt. Men någon slags idé och grundkunskap bör man ha om filmskapande och berättande om man ska vända sig till oss. Just nu råder stor torka på barn och ungdoms-perspektiv. 
  

Vilket är ditt bästa tips till unga filmtalanger som vill göra sin första egna film?

Skissa ihop en idébeskrivning eller ett synopsis dvs en sammanfattning av historien och skicka till mig via vår hemsida ”sök stöd”. Därefter bokar vi in ett möte och se hur vi kan gå vidare.

Utrusta dig sedan med energi och driv för likväl som dina karaktärer bör ha behov, vilja och mål så behöver en manusförfattare/regissör det samma.


Foto: Privat