Fem samproduktioner med Film i Dalarna visas på SVT Play

Fem samproduktioner med Film i Dalarna visas på SVT Play

3 jun, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Dokumentär, Visningar, Samproduktion

Just nu finns det flera Dala-samproduktioner på SVT play vilket vi är mycket glada och stolta över. Förutom de tre dokumentärerna ”Jag Brinner”, ”Vill du dansa” och ”Raggarjävlar” så kan man nu se två fina novellfilmer:


LOST IN KYIV - ett poetiskt drama baserad på en dikt av Karin Boye. 

Filmen handlar om krigsfotografen Karin Holm som har bestämt sig för att aldrig mer ta risker i relationer och i stället ägna sig åt sitt yrke och kall. Men när hon blir fast i Kiev möter hon ett ungt par som får henne att fråga sig själv, vad som egentligen finns att förlora?

Manus skrivet av Amanda Högberg bördig från Gagnef. Producent är Amna Maksumic från Borlänge. Filmen blev nominerad till en student-Oscar 2018 i LA.

https://www.svtplay.se/video/22387758/lost-in-kyiv


BANANA PANCAKE TRAIL – som är ett drama på 29 min med Alexandra Dahlström i huvudrollen. 

Filmen handlar om en ung kvinna, Maya, som lever ett kringflackande liv i sydöstra Asien. När hon får reda på att den enda personen hon fortfarande har kontakt med i Sverige ligger inför döden måste hon snabbt få ihop pengar till biljetten hem. Plötsligt sätts allt på spel för Maya.

Filmens producent Lova Liljemark är född och uppvuxen i Falun.

https://www.svtplay.se/video/22387754/banana-pancake-trail


Båda filmerna är slutproduktioner från Stockholms dramatiska högskola. Film i Dalarna är stolt samproducent.
Tidigare i vår kunde vi även se Dalasamproduktionerna ”Gudrun, konsten att vara människa” samt ”Händelser i Ydre” av Dalafilmarna Alexander Rynéus och Per Bifrost som nyligen haft premiär i Jämtland på sin nya kortdokumentär ”Stekenjokk och äggvaktarna” som vi hoppas snart få se i SVT också.Raggarjävlar var årets öppningsfilm på dokumentärfilmsfestivalen Tempo. Den har väckt starka känslor hos publiken och handlar om Sami och hans kompisgäng som kallar sig "Mattsvart" vars mål i livet är att supa sig fulla och sladda runt på raggarträffar runt om i landet. I filmen besöker de bland annat Classic Car Week i Rättvik. 
Filmen går att se hela hösten på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/22438846/raggarjavlar
En annan dokumentär som har premiärvisning på SVT är Jag brinner av Dalafilmarna Eva Sjöblom och Åsa Linder. De har under många år följt Reine Ullén som var nära att mista livet i den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Han räddades av tre modiga brandmän och ådrog sig svåra brännskador på kroppen, men han är tacksam att han lever. Den traumatiska händelsen har satt djupa spår och Reine omvärderar sitt liv.

Filmen finns att se hela hösten på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/22454514/jag-brinner