ungdomar sitter på stolar i ring i en sal och samtalar.

Fantastisk avslutning av ”Give&Take” - ett filmprojekt mellan två estetiska program: VBUs i Ludvika och Lugnetgymnasiets i Falun

31 mar, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Filmpedagogik

Under februari och mars månad samarbetade de två estetiska programmen från Ludvika (VBU) och Falun (Lugnetgymnasiet) på ett unikt projekt, enligt det så kallade ”Give & Take” konceptet.

Faluns och Ludvikas ettor har under en tid jobbat med att skapa filmer tillsammans under kategorierna stumfilm och dogmafilm med temat ”Relationer”. Det fanns två grupper på varje skola: en med stumfilm och en med dogmafilm. Uppgiften för varje grupp har varit att filma och följa de ”regler” som finns för respektive genre och sedan skicka det filmade materialet och manus till en annan grupp för klippning (t.ex dogmafilmgruppen i Falun klippte stumfilmgruppen i Ludvikas film). Ett väldigt intressant och utmanade pedagogiskt koncept.


Den 30 mars var det premiärvisning för elevernas filmer på Lugnetgymnasiet i Falun. Eleverna i Ludvika och Falun träffades också för första gången på riktigt (fram till nu hade de bara sett över några Zoom-möten). Efter att de hade sett gruppernas filmer blev det popcorn och prat. Eleverna hade många bra samtal om film och fick med sig viktig feedback av varandra och av pedagogerna, Michaela Berner, Louise Norström och Marija Ratkovic Vidakovic inför kommande projekt. ‘

Sist men inte minst, visades de kortfilmerna på Ludvika Filmstudio innan ordinarie program för studion tar vid. En nästintill fullpackad bio var en jättefin avslutning på projektet.


Foton: Michaela Berner, Louise Norström och Marija Ratkovic Vidakovic


Film i Dalarna är mycket glada över denna typ av samarbete. Är du lärare eller filmpedagog och vill veta mer, har idéer eller vill ha stöd i att komma i kontakt med dessa pedagoger eller andra i Dalarna så hör av dig till oss!