Tre ungdomar står i en sjö med filmkamera och mikrofon. De spelar in en filmscen.

Europas filmungdomar samlades i Ludvika

23 aug, 2022
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning

10 dagar i två länder med fem olika internationella parter och 39 pirriga filmskapare

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasieelever från VBU samarbetat med studenter från olika europeiska länder. 

I år med gäster från Kroatien (Kinoklub Karlovac och XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen) så sammanlagt 11 filmskapande ungdomar har kommit till Ludvika under vecka 33 för att arbeta tillsammans med 28 gymnasieelever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) med att göra fem filmer kopplade till ett specifikt tema. 

 

Varje grupp har en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser. Bl a Marija Ratković Vidaković, filmlärare och dokmentärfilmare. 

 

Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer ha anknytning till temat "Fluid Frames", eller vattnet som på något sätt finns i närheten av alla fem parter: Östersjön i Rostock (Tyskland), fyra floder i Karlovac (Kroatien), 365 sjöar i Ludvika kommun (Sverige), flodmynning till Atlanten (Irland) och närhet till Medelhavet (Grekland). Filmerna ska lyfta fram "Fluid Frames" budskap genom fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation och musikvideo.

 

De fem filmerna utvecklas och filmas på olika platser i Dalarna (Ludvika, Säters Silvergruva, Säters Film och Biografmuseum, Lekomberg…) men sedan fortsätter en workshop i Limerick (Irland), från 21 - 26/8 där filmerna ska redigeras. 27/8, efter att båda två delarna av workshop är klara ska alla filmerna visas på Hammarbacken inom ramen av Scensommar Ludvika. Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av oss på Film i Dalarna

 

Efter premiären ska de fem filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. Tidigare filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020 och 2021 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. ”En vecka som förändrade livet! 

 

Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat!” berättar deltagarna om Filmdagarna. 

 

Vi ser fram emot att se deras filmer. Redan på Scensommaren, 27/8!

Foto: Marija Ratković Vidaković