fullsatt biograf

En vecka av Film, Kultur och Samarbete

13 okt, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Bakom Kulisserna

Det har varit en händelserik vecka i Ludvika med Filmdagar på VBU som nådde sin avslutning med en minnesvärd premiärvisning efter detta fina internationella filmsamarbete.

Det var i förra veckan som unga filmskapare från Ludvika samarbetade med sina jämlikar och lärare från Tyskland, Irland, Kroatien och Grekland. Tillsammans skapade de fyra unika filmer med temat "Natur & Industri". Dessa filmer spelades in på olika platser i Ludvika och Smedjebacken och klipptes sedan samman i Tyskland, där workshopen fortsatte. Denna internationella samverkan har gett eleverna en unik möjlighet att lära av och inspirera varandra, och skapade en bro av kreativitet som sträckte sig över hela Europa.

Filmdagar på VBU är ett evenemang som arrangeras i samarbete mellan Västerbergslagens Kulturskola, VBU och FiSH - Festival im StadtHafen i samarbete med Kinoklub Karlovac, Camera Zizanio och FreshFilmFestival. Detta är ett imponerande nätverk av organisationer och partners som arbetar tillsammans för att främja unga filmskapare och kulturskapande. De har också stöd från Svenska Filminstitutet och Film i Dalarna, vilket har gjort det möjligt att göra evenemanget ännu mer betydelsefullt.


Kulturutbudsdagen - En diversifierad Kulturupplevelse

Under samma vecka arrangerades även Kulturutbudsdagen, som riktar sig till kultursekreterare, samordnare, rektorer och elever som påverkar kulturutbudet i sina kommuner. Evenemanget inkluderade olika kulturella aktiviteter, inklusive workshops om stop motion och animering, diskussioner om skolbiografer och spelkultur. Film i Dalarnas representanter här var filmpedagogerna och filmarna Lovisa Persson och Niklas Nieminen. 

Flera verksamheter deltog och visade upp sina kulturella utbud, inklusive Musik i Dalarna, Dalateatern, Hemslöjden i Dalarna, Avesta Art, Dalarnas museum, Bild & Form, Film i Dalarna, Länsbiblioteket, Folkmusikens Hus och Spelkulturen. Det var en fantastisk möjlighet för deltagarna att uppleva bredden och mångfalden av kulturella aktiviteter som finns tillgängliga i Dalarna.

Slutsats

Veckan har verkligen varit en smältdegel av kreativitet och kultur. Filmdagar på VBU har gett unga filmskapare en internationell plattform att uttrycka sina idéer och samarbeta över nationsgränserna. Kulturutbudsdagen har också gett möjlighet för kommunerna att utforska och utveckla sina egna kulturella initiativ. Det är tydligt att Dalarna i stort har en rik kulturell scen, och dessa evenemang kommer förhoppningsvis att fortsätta att inspirera och främja nästa generation av kreatörer och kulturförmedlare.