två kvinnor och en man i 1800-tals kläder på en äng.

Spännande höst på gång!

23 aug, 2023
Skrivet av: Diana Walve ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Film i Dalarna, Bakom Kulisserna, Kortfilm, Talang

Hösten bjuder på en uppsjö av spännande projekt och händelser, och vi är mer än förväntansfulla över allt som är på gång. Låt oss ta en närmare titt på de hetaste nyheterna:

Linda Hunter - Från Skådespelerska till Filmskapare

Vi är stolta över att presentera Dalarnas egna Linda Hunter och hennes kommande film The Stroll, som är hennes fjärde kortfilm inom ett år! Imponerande! The Stroll är verkligen ambitiöst och visar på Lindas driv och kreativa talang på ett imponerande sätt. Filmen tar oss med på en resa bak i tiden i en lantlig miljö. Ett kostymdrama som bjuder på underhållande komik. Det är inspirerande att se hur Linda också ger utrymme åt nya röster inom filmvärlden genom att samarbeta med nya filmtalanger.

Lindas kreativa resa är inspirerande. Att nu se henne förverkliga sitt fjärde filmprojekt är något vi verkligen gläds åt. Det är en påminnelse om hur vilja och engagemang kan ge upphov till fantastiska kreativa äventyr.

Linda debuterade med The Book Club sin första egen skrivna och producerade film på FilmOneFest filmfestival i USA (New Jersey) i juli där den blev prisad. Den andra filmen kom ut i vintras, ”Road rage dance battle”. Snart kommer en annan ut på sociala medier som heter Oblivious on the beach. Den spelades in i maj. Linda har minst sagt haft ett fullspäckat år. 

"För några år sedan hade jag produktionsbolag med David Pekkari, Heiwa film. Där skrev jag manus till reklam och informationsfilmer och dylikt. Men the Book Club är det första spelfilmsmanuset till en kortfilm som jag gjort. Den spelades in i augusti förra året. Nu gör jag filmerna längre och satsar mer. Underbar känsla när man hittat sitt team, berättar Linda för Film i Dalarna. Tack vare Film i Dalarna har jag fått stöd och resurser till min senaste film." 

Vi ser med spänning fram emot att följa Lindas fortsatta karriär och alla de spännande projekt som hon kommer att vara en del av. 

På fotot ser vi Hugo Emretsson och Myra Neander. The Stroll är regisserat av Jona Zart och Lisa Hugosson. 


Foto: Ola Gäverth


The Egghead Republic

Jona som regisserat The Stroll är även aktuell som klippassistent i vår samproduktion The Egghead Republic av Pella Kågerman och Hugo Lilja som följer upp deras tidigare framgång med Aniara. The Egghead Republic är en satirisk sci-fi-film om en ung klubbentusiast som ombeds rapportera från den förbjudna zonen för en av världens coolaste tidningar.
I rollistan ser vi namn som Arvin Kananian (Triangle of Sadness, Opponent) och filmen klipps av Dalabaserade Martin Hunter (Full Metal Jacket) tillsammans med Jona Zart. Berättelsen är delvis baserad på Kågermans egna erfarenheter som reporter för VICE Magazine. 

Filmen är en Moving Sweden finansierat filmprojekt i samproduktion av Film Stockholm, Film på Gotland och Film i Dalarna. Moving Swedens filmkonsulent Hanna Sohlberg får du träffa på Dalarnas Filmfestival där hon berättar mer om projektet samt hum man söker stöd hos Filminstitutet. 

"Jorden anropar" - En berörande filmskapelse:
Ett imponerande projekt tar form under regi av Martin Fallhagen och producent Lasse Nohrstedt med Wizworks filmstudios. Inspelningen har nyligen ägt rum i Ystads studios och berättelsen är något vi alla väntar spänt på att få ta del av. Martin har gjort tre filmer tidigare som kretsar kring hans gruppboende. Kollektivet består av en grupp människor som alla har funktionsvariationer. 

Falu regissören Maria Blom, som även är en av våra jurymedlemmar för Dalarnas filmfestival vars senaste dramakomedi "Hålla samman" har premiär på SVT den 27 oktober. Serien skildrar två systrar som navigerar mellan konflikter och osäkerhet när deras pappa (Lennart Jähkel) drabbas av alzheimer. En historia som säkert kommer att beröra många.

Dalarnas kortfilmfestival sätter fokus på kortfilm: Den 14 september är det dags för Dalarnas kortfilmfestival - en händelse som inte bör missas! En plattform öppen för alla filmälskare där spännande kortfilmer står i centrum.

Och glöm inte bort Noomaraton-helgen där kreativitet och filmkonst utmanas på bara 24 timmar!

Uppsala kortfilmfestival söker nästa filmskapartalang: För alla filmskapare där ute är det dags att ta chansen! Tävla om en utvecklingspott på 50 000 kr genom att ansöka till Uppsala kortfilmfestivals pitch-tävling. Om du går vidare, hjälper vi dig med resa och uppehälle.

Håll er uppdaterade genom att besöka vår hemsida och sociala medier för mer information om filmstöd och allt annat spännande som händer i film-Sverige.

Det var allt för nu, vi önskar er en inspirerande filmhöst!