Dalafilmare producerar långfilm i Säter

Dalafilmare producerar långfilm i Säter

4 sep, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen, För Filmare, Bakom Kulisserna, Filmarbetare i Dalarna

Under sommaren spelades flera filmproduktioner in runt om i Dalarna och vi älskar när våra filmare hör av sig och berättar hur produktionerna går. Vi fick chansen att höra lite med gruppen EDE Film om deras långfilmsinspelning i somras.


Vart har ni spelat in era filmscener?
- Filmen är inspelad i Dalarna och i Stockholm. I Dalarna var vi i Säter på platser såsom Stadshotellet, Mentalvårdsmuseet och Kulinariet i Stora Skedvi. Berättar Dennis Andersson som är en av grundarna av EDE Film.Vilka ingår i filmteamet EDE Film?
- Det är jag Dennis Andersson och Alexander Embretsén som skapade EDE Film för ca 11 år sedan, när vi var 12 år gamla. Sedan dess har vi skapat oberäkneligt många olika typer av filmer. Det här blir vår tredje långfilm, säger Dennis till Film i Dalarna. Oftast är det Alexander som står för regi, smink och skådespeleri medans Dennis innehar den tekniska rollen med foto, ljus och klippning. 
- Men det finns även fler som hjälper till med filminspelningarna på olika sätt. I den här produktionen hade vi Erik Andersson på ljud, Oscar Reimertz som runner och Agape Browall på smink/hår. Vi hade aldrig klarat oss utan allas hjälp, förklarar Dennis. Dessutom är det ett fyrtiotal skådespelare med i filmen.


Berätta om filmen ni producerar, vad handlar den om?
Det är en långfilm i genren skräckfilm/thriller som utspelar sig i ett fiktivt universum på 1800-talet i Sverige fast med 1800-talets London som inspiration till filmens scenografi, det är alltså ingen historiskt korrekt film utan en ren fiktiv värld.
Filmen innehåller tre parallella berättelser som knyts samman. Lucia som flyttar in i sin farmors gamla herrgård för att få veta mer om sin familj. Plötsligt börjar det hända underliga saker i det gamla huset. Samtidigt sker ett antal mord i staden och de tre korrupta och ganska vilsna poliserna Henning, Malcolm & Brex tar sig ann mordutredningarna. Mordutredaren Kliff kommer från en närliggande stad och även han tar sig ann mysteriet med morden. Varför valde ni att göra just en sådan här film?
- Vår tanke med denna film är att göra något unikt i svensk filmindustri. Vi tycker det är väldigt sällan det produceras något nytänkande, ofta skapas samma sak med samma gamla idéer omlott. Hur många knasiga sommarkomedier när en lustig styvfar ramlar ner från någon brygga orkar vi svenskar egentligen konsumera? Eller simpla kriminalkommissarier som dricker för mycket whiskey, lyssnar på klassisk musik samtidigt som någon förutsägbar mördare härjar i den idylliska småstaden? Någon måste göra något nytt, och det vill vi göra. Vi vill vara nytänkande och de tror vi faktiskt många håller med om. Vi vet att de finns ett stort intresse bland de svenska folket att se något nytt och vi måste visa att de inte bara är USA som kan producera spännande kvalitativa filmer.


Hur många timmars filmning skulle du uppskatta att ni gjort i sommar?
- Vi filmade i 19 dagar. Vi startade runt nio på morgnarna och kunde hålla på fram till åtta på kvällen ibland så länge som tolv på natten. En dag filmade vi i en mörk och kall grotta mellan tio på morgonen till tre på natten, berättar Daniel som medger att vissa dagar var svårare än andra. 


När kommer vi att kunna se filmen?

- Vi vill kunna visa filmen på festivaler och biografer när den är klar men det finns tyvärr inget datum för när filmen är klar ännu.Foto: Dennis Andersson