Dalafilmare har premiär på Göteborg Filmfestival

Dalafilmare har premiär på Göteborg Filmfestival

10 jan, 2019
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Dokumentär, Kortfilm, Samproduktion

Läs artikeln från DT här: https://www.dt.se/artikel/kultur-noje/fyra-filmer-fran-dalarna-premiarvisas-pa-nordens-storsta-filmfestival-sticker-ut-ur-mangden

Vi är otroligt stolta över att flera av våra Dalafilmare har premiär med sina filmer på Göteborg Filmfestival. En blandning av nya talanger och erfarna filmare får representeras på festivalen i år. 
Bland annat har Axel Grigors dokumentärfilm "Jill Bilcock: Dancing the invisible" nordisk premiär på Göteborg Filmfestival. Axel har regisserat, klippt och producerat filmen som handlar om Jill Bilcock, Australiens mest inflytelserika filmklippare. Hon har bland annat arbetat med filmer som Moulin Rouge, Romeo+Juliet, Road To Perdition, Muriels Bröllop, Strictly Ballroom och The Dressmaker

- Couldn’t be happier that this entertaining look at the life and craft of Australian film editor Jill Bilcock gets its first Swedish outing in film-mad Göteborg, skriver Axel om sin film på sociala medier.



Även kortfilmen "Stekenjokk och Äggvaktarna" av dalafilmarna Alexander Rynéus och Per Bifrost har premiär på festivalen.

Göteborg Filmfestival skriver: Stekenjokk står årligen värd för några av våra allra mest sällsynta fjällfåglar och deras häckningsritualer. Tyvärr är de nylagda äggen även hett villebråd för samlare runt om i världen och den svarta marknaden är stor. Följ med två dedikerade äggvaktare på ett lågmält men rafflande detektivdrama i fågelskådarmiljö.

- Äntligen har vi gjort ett lågmält men rafflande detektivdrama i fågelskådarmiljö! Skriver Alexander Rynéus om filmen. 



Filmen "Där finns inte jag" av Lama Alshehaby, Sanne Öberg och Emilia Myrup är ett personporträtt som handlar om Lama som måste lämna hemlandet och tvingas flytta ifrån sina vänner. En dokumentär som ger ett nytt perspektiv på ett högaktuellt ämne.

Filmen vann Göteborgs Filmfestivals pris på Novemberfestivalen i Trollhättan.



I väntan på ett beslut från Migrationsverket uppstår en oväntad vänskap mellan 18-årige Taimaz från Afghanistan och 87-åriga Barbro från Älvdalen. Genom ett nyfiket och villkorslöst utbyte etableras en stark relation som krossar många förutfattade meningar i denna ömsint, humoristiska och oerhört gripande dokumentärfilm av Maja Daniels.


Vi önskar alla våra Dalafilmare lycka till i Göteborg!