Dalafilmare ger Skapande skola på distans

Dalafilmare ger Skapande skola på distans

22 maj, 2020
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Filmarbetare i Dalarna, Filmpedagogik

Vårens filmlabb var bokade sedan länge när Corona-pandemin satte stopp. Istället för att flytta fram eller ställa in Skapande skola-projektet har det antagit en ny form online. Under sista veckan i maj drar Artax filmlabb - Hitta din berättelse igång för åk. 5 i Gagnefs kommun.


-Jag har länge arbetat med att göra kultur, i synnerhet film, tillgängligt. Jag blir orimligt peppad när jag får bjussa på något som jag tycker är fränt, säger filmarbetaren Emilia Henriksson, grundare av Artax Filmlabb. 


Corona fick Emilia att tänka om och skruva på Artax-konceptet. Hon har erfarenhet av nätbaserat lärande från sin tid på Högskolan Dalarna och har också arbetat med filmworkshops för långtidssjuka barn på lasarettet i Falun.
- Oavsett om du är isolerad på grund av en sjukdom, krig eller att du bor på en plats som är svår att besöka så handlar det om tillgänglighet och att komma nära varandra trots olika förutsättningar. Ordet ”distans” som ofta förekommer i sammanhanget är därför lite missvisande. Tekniken, behoven och möjligheterna har funnits länge men inte i den nuvarande omfattningen, förklarar Emilia.


Tillsammans med Gagnef kommun och Film i Dalarna arbetar Emilia för att utveckla arbetet med digitala verktyg i skolan. De vill lära sig av det som händer nu.

 

- Hur kan vi rusta oss för att tillgängliggöra kultur i skolan, av externa aktörer, trots exempelvis social distansering? För oss är det här ett lysande projekt där vi får testa ett skarp läge som innefattar en extern resurs, innehåll som är både live och förinspelat, flera klasser och olika tekniska förutsättningar. Det blir spännande! säger Evelina Bark-Nordin, utvecklingsledare Gagnefs kommun.