Barn skapar film på sjukhuset

Barn skapar film på sjukhuset

1 apr, 2019
Skrivet av: Daniel Wallentin ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Filmarbetare i Dalarna, Filmpedagogik

Film i Dalarna och Sjukhusskolan på Falu Lasarett i unikt filmsamarbete. Vill skapa en kreativ miljö för barn och unga som befinner sig i en annorlunda livssituation.

Projektet som löper under hela året ska ge inskrivna barn på Falu Lasarett möjligheten att ta del av filmworkshops. Barn och unga som på grund av skada eller sjukdom inte kan vara med i filmprojekt i det offentliga rummet ges tillfälle för eget filmskapande på sjukhuset.

- Film är en central del i många ungas liv och kan vara ett sätt att få uttrycka egna känslor och tankar. Vi tycker att det är viktigt att alla barn får möjlighet till eget filmskapande. Säger Linda Svensson, filmkonsulent för barn och unga på Film i Dalarna.


Tillsammans med filmaren Emilia Henriksson arrangeras workshops i filmberättande och animering på sjukhuset. Där stort fokus ligger på en kreativ skapandeprocess med filmen som grund. I projektet används en portabel animationsstudio som Emilia själv har tagit fram för att väcka skaparglädje.

- Animation är ett enkelt och roligt verktyg för att berätta en berättelse. Det är en häftig upplevelse att lära ut och se vad som växer fram. Mitt mål är att sätta igång kreativiteten hos barnen genom att stötta och inte styra för mycket. Bäst blir det när en får sjunka in i sitt projekt. Då försvinner tid och rum en stund. Det är något som inspirerade mig när jag producerade min första film och något som jag kan förtrollas av än idag, säger Emilia.

Åse Öhman, lärare och specialpedagog på Sjukhusskolan, tycker att projektet känns meningsfullt.

- Det blir spännande att samarbeta och integrera skapande, kreativitet, hälsa, och digital teknik. Att erbjuda och inspirera svårt sjuka elever att fantisera och skapa med animering känns både roligt och meningsfullt och dessutom väldigt proffsigt förpackat i animeringslådor, säger Åse och ser själv fram emot att få lära sig en hel del om film under projektets gång.

Projektet har fått stöd av Kulturrådet och projektstöd från kultur och bildningsförvaltningen på Region Dalarna.


Foto: Privat (på bilden ser vi från vänster; Emilia Henriksson, Linda Svensson och Åse Öhman)