Axel Grigor förenar Dalarna och Australien

Axel Grigor förenar Dalarna och Australien

2 jul, 2018
Skrivet av: Diana Andersson Walve ADMIN
Kategorier: Dokumentär, Filmbranschen, Samproduktion

Dalaregissören, producenten och filmklipparen Axel Grigors film "Jill Bilcock: Dancing the Invisible" visades på Sydney Film Festival nyss och går nu upp på biograferna i Australien den 5:e juli.

Jag ville med filmen lyfta både Jills och filmklippningens profil. Förhoppningen är att filmen inspirerar nya filmklippare och filmskapare att utmana sig själva, sitt material och sina berättelser i klipprummet – Axel Grigor

Bengtshedenbon Axel fick blodad tand av filmkonstens förmåga att påverka och förändra, när han som nittonåring var assistent på filminspelningen av Lukas Moodysons ”Fucking Åmål”. Den erfarenheten tog Axel från sina mediestudier på Högskolan i Skövde ända till Australien och Griffith Film School i Brisbane. Där tog klippintresset över och sedan dess har han klippt ansenlig mängd filmer samt producerat och regisserat. 2016 beslutade Axel och hans fru Cheron, som är sjuksköterska och numera arbetar på Falu lasarett, att ta med sig barnen och flytta till Dalarna. Axel hade då fått tjänsten som lektor i filmklippning i ämnet Bildproduktion på Högskolan Dalarna. Skolans konstnärliga professor i filmklippning och likaså Ingmar Bergmans filmklippare Sylvia Ingemarsdotter, hade nämligen beslutat sig för att gå i pension.

Filmen ”Jill Bilcock: Dancing the Invisible” handlar om livet och konstnärskapet av den internationellt hyllade filmklipparen Jill Bilcock. Filmen mottogs med många fina kommentarer och släpps på bio i Australien. Filmen vann publikens pris vid Adelaide Film Festival och blev nominerad till Bästa Dokumentär vid Australiens filmkritikerkårs årliga filmgala.


Filmen innehåller sällsynta och tidigare osynliga bilder av Bilcocks process i redigeringen vilket ger dokumentären en fullständigt fängslande och aldrig tidigare skådad inblick i filmklippningsverksamheten. Jill har arbetat med framstående regissörer som exempelvis Baz Luhrmann, Shekhar Kapur, Sam Mendes, och Jocelyn Moorhouse, vilka syns i dokumentären. Filmen inrymmer även intervjuer med stora skådespelarnamn som Cate Blanchett och Rachel Griffiths.

Bilcock har klippt många ikoniska australiska filmer, som till exempel, ”Strictly Ballroom”, ”Muriels Bröllop”, ”Moulin Rouge!”, ”Red Dog” och ”The Dressmaker”. Dessa filmer har alla känslan av Bilcocks visuella uppfinningsförmåga. Men det var med hennes modiga och banbrytande redigeringsval i Baz Luhrmanns ”Romeo + Julia” som hon skapade svallvågor i filmvärlden.

Axel Grigor har länge beundrat Jills arbete och säger följande: "Jills utstrålning, hennes personliga resa i livet, hennes inverkan på australiensisk bio och hennes anmärkningsvärda samarbete med några av världens ledande regissörer är en oerhört rik historia. Romeo + Julia, Strictly Ballroom och Muriels Bröllop var alla anledningar till varför jag sökte mig till Australien i slutet av 90-talet, berättar Axel. När jag upptäckte att de alla var klippta av en och samma person tätnade intrigen. Hon blev lite av en idol och när jag äntligen mötte henne 2012 tänkte jag: Herregud! Varför har ingen gjort en film om henne? Filmklippning är dessutom en så osynlig och ofta missförstådd del av filmskapandet. Jag ville med filmen lyfta både Jills och filmklippningens profil.” Förhoppningen är att filmen inspirerar nya filmklippare och filmskapare att utmana sig själva, sitt material och sina berättelser i klipprummet, menar Axel.


I Sverige är förhoppningen att premiär av filmen sker på Stockholms Filmfestival, men inget officiellt besked ännu, säger Axel som även planerar att visa filmen i Dalarna framöver.

Hans nästa filmprojekt är en dokumentär om Bingsjöstämman. Filmen, som filmas med VR-kameror, ska gestalta människorna, musiken och miljöer vid stämman, som är en av vår regions mest unika och älskade evenemang.

I övrigt har Axel Grigor även klippt 6 långfilmsdokumentärer som bland annat visats på Tribeca Film Festival i New York, International Documentary Festival Amsterdam, Göteborg Film Festival och samtliga stora filmfestivaler i Australien (Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane)

Trailer för ”Jill Bilcock: Dancing The Invisible”:

Axels profil på Internet Movie Database:Foton, Axels privata samt officiella affischen.