Årets föreläsare klara för Dalarnas Filmfestival 2019

Årets föreläsare klara för Dalarnas Filmfestival 2019

5 sep, 2019
Skrivet av: Daniel Wallentin ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning, Filmbranschen, För Filmare, Visningar, Kortfilm

Årets tema på Dalarnas filmfestival är ljud och det firar vi genom att för första gången erbjuda två liveframträdanden under festivalen! Fantastiskt kul tycker vi!

Du kommer att kunna se och höra Buster Keatons stumfilm, Sherlock Jr med den svenska titeln Fart, flickor och faror (Hum, inte ens nära) ackompanjerat av stumfilmspianisten med Sveriges mest passande namn för sitt yrkesval, Edward Von Past. Vårt andra Live framträdande ges av kompositörerna och musikerna Kristin Bolstad och Kjetil Schjander Luhr som bjuder på Live-tramp. En unik upplevelse som duon utvecklat för Cinemateket i Oslo på Norwegian Film Institute.

Utöver våra två live framträdanden så kommer Dalarnas egna Guldbagge vinnare, Johan Testad att samtala om filmmusik och spela vinyl som inspirerat honom.

En fantastisk dag väntar!

Nedan hittar du mer information om våra artister, föreläsare samt var och när du kan se dem.


Föreläsning 1 – STUMFILM ackompanjerat av PIANIST

Edward Von Past, stumfilmspianist

Tid:   11.00-12.00

Plats: Svarta Havet

Edward von Past har spelat till stumfilm i över ett kvarts sekel. Med en gedigen musikalisk utbildning och ett stort intresse för stumfilmen så kommer Edward till Dalarnas filmfestival för att engagera och entusiasmera publiken. Den riktiga magin börjar när Edward låter fingrarna dansar över tangenterna och sätter sig ner och spelar, en fantastisk symbios mellan film, rytm, publik och musik uppstår och som tar över alla våra sinnen.


Föreläsning 2 – VINYL & SAMTAL OM FILMMUSIK

Johan Testad, musiker & kompositör

Tid:     14.00-15.00

Plats:  Svarta Havet

Johan Testad är en svensk kompositör och musiker, fostrad i musikalisk mångfald som tar sig utryck inte bara i filmens värld genom filmmusik utan även i musikaliska konstellationer som Tibble Transsibiriska. Johan Testad vann en Guldbagge i år för Bästa originalmusik i den hyllade svenska samhällsskildringen "Goliat" och har dessutom i skrivande stund nåtts av beskedet att hans musik till "Goliat" även nominerats till Nordic Film Composers Award (HARPA).

Johan kommer under sin föreläsning spela LP skivor med filmmusikfavoriter och samtala om dessa. Ett avslappnat möte runt ett hjärteämne!


Föreläsning 3 – LIVE-TRAMP

Kristin Bolstad & Kjetil Schjander Luhr, musiker & kompositör

Tid:    16.00-17.00

Plats: Svarta Havet

Musikerna Kristin Bolstad och Kjetil Schjander Luhr bjuder på en underhållande och pedagogisk show under Dalarnas Filmfestival där du lär känna hur musik och ljudeffekter formar vår upplevelse av en film. All effektljud och musik görs live i biosalen. Vilken typ av ljud har en science fiction-film? Vad exakt är ljudeffekter? Hur gjorde du filmljud innan ljudfilmer uppfanns? Detta och mycket mer utforskar vi i föreställningen stumfilmer, magi och ljudeffekter.


Du får se filmpärlor från filmens barndom och klassiska genrer som science fiction och slapstick. Musikerna Kristin Bolstad och Kjetil Schjander Luhr har med sig ett imponerande urval av instrument, saker och köksredskap.


Serien utvecklades av Cinemateket i Oslo på Norwegian Film Institute.