personer uppställda på rad tiiatr mot kameran, i bakgrunden timmerstugor och höstfärgade träd

36 ivriga filmskapare på femårsjubileet av Filmdagarna på VBU i Ludvika

9 okt, 2023
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Skola & Utbildning, Filmpedagogik, Talang

Filmdagar på VBU i Ludvika gick av stapeln förra veckan och bjöd på filmfest från fem olika länder under tio dagar. Det var 36 unga filmskapare som deltog i den internationella ungdomsfilmverkstaden när Filmdagarna på VBU även firade sitt fem års jubileum.


Årets samarbetsparter för Filmdagarna var från Kroatien (Kinoklub Karlovac), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). Sju filmskapande ungdomar representerade de fyra länderna på plats i Ludvika under vecka 40 och arbetade tillsammans med 29 gymnasieelever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till ett specifikt tema. Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål", "Corona generation" och ”Fluid Frames”.
- I år var deras filmer varit kopplade med temat "Industri&Natur mot hållbar framtid", berättar projektledaren Marija Ratkovic Vidakovic. Filmerna lyfte fram temat genom fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm/animation och musikvideo. Varje grupp tillhandahöll en internationell mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.


De fyra filmerna utvecklades och filmades på olika platser i Ludvika och Smedjebackens kommun: Ludvika Gammelgården, Meken i Smedjebacken, Flogberget gruva, Skutshamn, samt Lekomberg, för att sedan fortsätta i Rostock (Tyskland) v.41 där filmerna ska redigeras. 12/10, efter att båda två delarna av workshopen är klara ska alla filmerna visas i Avenyn som del av Ludvika Filmstudio.

Projektet har också inkluderat filmvisningar för Smedenskolans och Högberskolans elever som en del av samarbetet mellan de olika enheter på VBU, samt masterclass om storytelling som har arrangerats av Film i Dalarna.


Information om Filmdagarna på VBU

  • Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista fyra åren har gymnasieelever från VBU samarbetat med studenter från olika europeiska länder och gjort mer än 20 filmer tillsammans.
  • Filmer som gjorts under Filmdagar 2019, 2020, 2021 och 2022 har visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, USA, Norge, UK och Sverige.
  • Filmdagar på VBU är ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet.