Stefan Erdman
Victoria, mot alla odds

Synopsis

”Victoria - mot alla odds” Ingenting i 41 – åriga Victorias liv har gått rätt sedan den dagen hon hamnade på intensiven med den livshotande sjukdomen Guillain Barré Syndrom (GBS) 2003. I samband med det förlorade hon sitt hem, sina barn och hennes bohag kastades på tippen. Efter en lång och skakig resa är hon på väg till ett ”normalt liv”. Men kommer hon att lyckas att resa hela vägen? Och kan hon skaka av sig myndigheternas våg av terror och förödande handlingar? Dokumentärfilmen ”Victoria - mot alla odds” handlar om en ensamstående mamma som försöker återuppta sitt liv, trots motgångar som du i din vildaste fantasi inte kan föreställa dig. Om GBS Guillain Barré Syndrom (GBS) är en autoimmun sjukdom. Kroppen vänder sig mot sig själv och immunförsvaret får för sig att nervbanorna är ett virus och bryter ner sig själva. Vem som helst kan drabbas av GBS. Idag är det 2 % av jordens befolkning som har sjukdomen. Interiör scener (2003, filma...

”Victoria - mot alla odds”

Ingenting i 41 – åriga Victorias liv har gått rätt sedan den dagen hon hamnade på intensiven med den livshotande sjukdomen Guillain Barré Syndrom (GBS) 2003. I samband med det förlorade hon sitt hem, sina barn och hennes bohag kastades på tippen. Efter en lång och skakig resa är hon på väg till ett ”normalt liv”. Men kommer hon att lyckas att resa hela vägen? Och kan hon skaka av sig myndigheternas våg av terror och förödande handlingar?

Dokumentärfilmen ”Victoria - mot alla odds” handlar om en ensamstående mamma som försöker återuppta sitt liv, trots motgångar som du i din vildaste fantasi inte kan föreställa dig.

Om GBS

Guillain Barré Syndrom (GBS) är en autoimmun sjukdom. Kroppen vänder sig mot sig själv och immunförsvaret får för sig att nervbanorna är ett virus och bryter ner sig själva. Vem som helst kan drabbas av GBS. Idag är det 2 % av jordens befolkning som har sjukdomen.

Interiör scener (2003, filmat på DV)

Den 14 februari 2004 var en helt vanlig dag. Victoria tappade känseln i fingertoppar och tår. Inom en vecka ligger Victoria på Falu Lasaretts intensivvårdsavdelning och svävar mellan liv och död. Hon kan inte andas själv och är kopplad till en respirator. Victoria har drabbats av GBS och kroppen bryts ner snabbt. Läkarna står maktlösa inför det som ska hända. Victorias läge är kritiskt. Hon är totalt förlamad, fånge i sin kropp och med fruktansvärda smärtor som kan jämföras med tredje gradens brännskador. Hon ligger som ett kolli och kan inte ens blinka själv men medvetandet är kvar. Oron över vem som tar hand om barnen och vem som tröstar dem när hon ligger där flödar fortfarande i hennes tankar. Victoria hör och ser vad som händer i rummet men med tiden sinar orken.

Till slut upphör Victorias hjärta att slå och hon går över på den andra sidan. Mot alla odds- kommer hon tillbaka. Filmen fortsätter med växelvis klippande mellan nutid o dåtid. Sjukdomsförloppet vänder så småningom och sex månader senare är hon hemma.

Nutid

I soffan ligger Victoria uppgiven och utslagen av smärta. Medicinen har tagit slut och socialtjänsten har inte betalat ut pengarna i tid den här gången heller. Det blir ingen medicin för Victoria. Hjälpen är nära, receptet finns på apoteket runt hörnet. Victorias son Jonte, 17år, smyger i lägenheten för att inte störa.

- Mamma har ont. Hon har inte sovit på flera dygn. Jag hatar alla jävla myndigheter, säger Jonte med en svart ton i blicken.

Fler scener i nutid

Rehab i Säter utreder börjar med en ny sömnutredning och nya blodprover. Det utlöser svår ångest men Victoria får hjälp på smärtkliniken.

Mormor dör och Victoria får en återförening med igenkända saker. Det kommer även in lite slantar från dödsboet som skapar en chans att bli kvitt socialtjänsten, för gott. Om Victoria kan klara sig utan socialbidrag i tre månader uppstår möjligheten att ansöka om sjukbidrag från Försäkringskassan på nytt. Kommer hon att lyckas?

Vi träffar Torkel, Victorias personliga ombud från kommunen som hjälpt henne att behålla förståndet. Torkel bryter tystnaden med skarp kritik av hur Victorias ärende har hanterats av myndigheter, trots att Torkel riskerar att förlora sitt jobb. Vi möter även sonen Jonte som förlorade sina tillhörigheter och fick sin familj splittrad. Hans ilska mot myndigheter är enorm.

I återblickarna

Berättar vi om: Hyresbolagets vräkning av Viktoria. Sociala myndigheter som inte hjälper Victoria när hon inte kan förmå sig att ta hand om sina barn och flytta. Barnens omhändertagande av de sociala myndigheterna. Victoria blir hemlös. Kronofogden tar familjens bohag och allt kastas på tippen, utan Victorias vetskap. Försäkringskassans hantering av ärendet som sumpade hennes chans till sjukersättning. Vi skildrar även hennes pågående rehabilitering och behandling.

Vi visar en naturlig del

Att vara den man alltid har varit, Victoria drivs av stark vilja och önskan om resultat. Hon är en hängiven supporter åt Leksands hockey och har startat en insamling åt den ekonomiskt krisade klubben. Hon och sonen Jonte går runt och samlar pengar i hinkar på matcherna. Genom att åka gratis med andra supportrar lyckas de ta sig till matcherna fast de inte har pengar, ens till nödvändig medicin åt Victoria.

Vi ser dem jobba på festivalen Peace & Love där Victoria trotsar sin fysiska smärta för att kunna ge sig själv och sin son positiva upplevelser under sommaren.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00621

Projektmedlemmar

Medverkande