Charles Karjalainen
Ut på tur

Synopsis

Intro: 07:40, Stockholm Tunnelbanecentral. Folk kliver snabbt ur och i tåget, springer uppför trappor för att kanske hinna med en anslutande buss, taxi eller till det där bokade mötet som redan blivit uppskjutet en gång pga dubbelbokning. Nästkommande är en serie snabba sekvenser: Någon lämnar skrikande barn på dagis, en kollega/chef lämnar en hög med uppgifter vid en medarbetare som redan sitter upptagen med massvis av annat, en kaffemugg blir påfylld, notiser på mobilen, telefoner som ringer omlott, människor i staden som trängs på gator som borde vara dubbelt så breda. Till sist någon som tittar på sin digitala klockan från sängen, ännu en gång mitt i natten. Snabb spolning tillbaka genom allt och fade out Fade in nästa sekvens: Ett par vandringskängor som tar lugna kliv ut på Fjällmark med öppna vyer, tar en kåsa och dricker direkt från en fjällbäck. Voice over: Vi lever i en värld som kan efterliknas med ett nöjesfält. ...

Intro:

07:40, Stockholm Tunnelbanecentral.

Folk kliver snabbt ur och i tåget, springer uppför trappor för att kanske hinna med en anslutande buss, taxi eller till det där bokade mötet som redan blivit uppskjutet en gång pga dubbelbokning.

Nästkommande är en serie snabba sekvenser:

Någon lämnar skrikande barn på dagis, en kollega/chef lämnar en hög med uppgifter vid en medarbetare som redan sitter upptagen med massvis av annat, en kaffemugg blir påfylld, notiser på mobilen, telefoner som ringer omlott, människor i staden som trängs på gator som borde vara dubbelt så breda. Till sist någon som tittar på sin digitala klockan från sängen, ännu en gång mitt i natten. Snabb spolning tillbaka genom allt och fade out

Fade in nästa sekvens: Ett par vandringskängor som tar lugna kliv ut på Fjällmark med öppna vyer, tar en kåsa och dricker direkt från en fjällbäck.

Voice over: Vi lever i en värld som kan efterliknas med ett nöjesfält. 

Det är många människor på ett och samma ställe, karuseller, reklam och distraktioner vart du än tittar - Vi hinner som inte slappna av för en sekund innan vi ska på nästa karusell. 

Äventyret i vardagen att få komma ut i naturen, slappna av och gå lite vilse, att inte bli distraherad av notiser och evenemangsinbjudningar som man ändå inte vill tacka ja till och få dåligt samvete över. Jag tror att vi alla skulle behöva få lite mer kontakt med naturen och hitta oss själva i lugnet istället för mitt i stormen. Jag tror jättemycket på att folkhälsan i överlag skulle bli bättre och människor skulle bli allmänt gladare. Det digitala har fört med sig väldigt mycket framsteg, men det har också tagit bort en stor del av oss som människor.

"Hej, mitt namn är Charles Karjalainen. I den här dokumentären så vill jag inte bara visa upp fjäll, djur och enastående vacker natur. Jag vill få dig att börja tänka 'Hmm, vad är det jag håller jag på med egentligen, jag borde komma ut i naturen oftare, det ser ju jättelätt ut'.

Vi vill intervjua forskare, se läkarutlåtande på mina värden efter några dagar i fjällen mm.

Sen är det de dokumentära i Fjällen. Jättesvårt att skriva en synopsis för det, givetvis. Men vi har en plan att följa några utvalda vandringsleder, instruera i vad man bör tänka på och vilka tämligen enkla risker det finns att ta hänsyn till.

Vi kommer att göra några enklare turer samt några av de svåraste vi har i Sverige, i Sareks Nationalpark.

För detta så har vi utrustning som krävs för att filma, tack vare Christoffer Igel från https://akiacs.se/

Han har tidigare jobbat med naturfilm och är fotograf i grunden.

Vi söker stöd för att kunna åka till de avlägsna platserna där dokumentärerna ska spelas in, samt för de intervjuer vi bör göra med sakkunniga inom den frågeställning vi har i dokumentären, samt för produktionen i sin helhet som vi sköter själva genom akiacs - Christoffer Igel.

Med vänlig hälsning,

Charles Karjalainen

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01800

Projektmedlemmar

Medverkande