• Dokumentär
  • Inspelning
Mathilde Dedye
TROPASSINHO

Synopsis

Tropassinho är en film om en dansgrupp bestående av 12 kvinnor i åldrarna 26-50, där jag själv är en av medlemmarna. Dansen är inspirerade av Brasiliansk street-dance och den Brasilianska gruppen Dream Team do Passinho, som uppträtt på OS-invigningen och med bl a Beyoncé och Ricky Martin, är de största idolerna. Ganska direkt efter att jag gick med i gruppen kände jag att detta var något jag ville skildra. Medlemmarna i gruppen satsar stenhårt på sin dans trots alla hinder livet sätter upp - ålder, kropp, familj, karriär och annat som en skulle kunna använda som ursäkt för att ta sig till träning och uppträdanden. Kvinnorna i Tropassinho är inte ovanliga i verkliga livet, men jag ser sällan personer som dessa skildrade på film. Målmedvetna kvinnor som ger allt för att få göra något de tycker är roligt. Det är också en berättelse om ett ofrivilligt ledarskap - en person som vill ha en dansgrupp men som finner sig inlåst i logistik och tjat...

Tropassinho är en film om en dansgrupp bestående av 12 kvinnor i åldrarna 26-50, där jag själv är en av medlemmarna. Dansen är inspirerade av Brasiliansk street-dance och den Brasilianska gruppen Dream Team do Passinho, som uppträtt på OS-invigningen och med bl a Beyoncé och Ricky Martin, är de största idolerna.

Ganska direkt efter att jag gick med i gruppen kände jag att detta var något jag ville skildra. Medlemmarna i gruppen satsar stenhårt på sin dans trots alla hinder livet sätter upp - ålder, kropp, familj, karriär och annat som en skulle kunna använda som ursäkt för att ta sig till träning och uppträdanden. Kvinnorna i Tropassinho är inte ovanliga i verkliga livet, men jag ser sällan personer som dessa skildrade på film. Målmedvetna kvinnor som ger allt för att få göra något de tycker är roligt.

Det är också en berättelse om ett ofrivilligt ledarskap - en person som vill ha en dansgrupp men som finner sig inlåst i logistik och tjat gruppens medlemmar, när det hon egentligen bara ville var att ha en dansgrupp på hög nivå. Hur sätter man press på medlemmar i en grupp där ursprungstanken är medverkan grundad på lust? Vad gör man som ledare om andra inte delar ens höga ambitionsnivå, ändrar ambitionsnivå eller ställer ultimatum?

Filmen börjar när gruppen har 18 medlemmar, ett halvår senare är de 12 kvar, under den tiden upplever vi i filmen hur medlemmarna väljer att satsa eller hoppa av. Gruppen delas också upp i två, en elitgrupp på fem personer som ställer upp i en krävande danstävling och så de sju övriga som börjar känna en tomgång och en känsla av att vara bortvalda.

I detta skede förbereder sig gruppen på att resa till Rio. En resa som det var tänkt att majoriteten av gruppen skulle följa med på, men efter vårens knaggliga tillvaro är det endast fem i gruppen som köpt en resa. Målet med resan är att träffa idolerna: Dream Team Do Passinho. Gruppens frontperson Mike har uppmärksammat den svenska dansgruppen genom instagram och Facebook (de själva har nära 700 000 följare på facebook) och är mer än smickrad av deras arbete med att föra ut Passinho i Sverige. Han har nu sagt att han väntar på Tropassinho och ser fram emot att träffa dem i Rio, där denna film kommer få sin fortsättning!

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01604

Projektmedlemmar

Medverkande