Malla Grapengiesser
Earthlings Calling

Synopsis

Inledning. Earthlings Calling tar med tittaren på en tankeväckande, kontroversiell resa med en handfull forskare i jakten på en annan intelligent civilisation i universum. Filmen reflekterar tillbaka på oss som jordbor och med en underliggande humor porträtterar kontrasten mellan de stora frågorna som forskningen väcker och forskarnas vardag. Den här filmen tar avstamp hos de riktiga Alien-jägarna på det ikoniska SETI Institute. Nu ett hotat institut beroende av donationer och finansiärer. Forskningen fortsätter i en långsam takt och utomjordingarna verkar inte vilja visa sig. Jill Tarter, Douglas Vakoch och Seth Shostak är dedikerade och hankar sig fram i det som bäst kan beskrivas som en långsam sci-fi-version av ”The Office". Hängivna att hitta annat liv samt att nyhetssidorna nästan dagligen har rubriker om nya exoplaneter och okända fenomen i universum - vad alla rubriker om utomjordingar visar är att vi kulturellt och vetenskapligt har...

Inledning.

Earthlings Calling tar med tittaren på en tankeväckande, kontroversiell resa med en handfull forskare i jakten på en annan intelligent civilisation i universum. Filmen reflekterar tillbaka på oss som jordbor och med en underliggande humor porträtterar kontrasten mellan de stora frågorna som forskningen väcker och forskarnas vardag.

Den här filmen tar avstamp hos de riktiga Alien-jägarna på det ikoniska SETI Institute. Nu ett hotat institut beroende av donationer och finansiärer. Forskningen fortsätter i en långsam takt och utomjordingarna verkar inte vilja visa sig. Jill Tarter, Douglas Vakoch och Seth Shostak är dedikerade och hankar sig fram i det som bäst kan beskrivas som en långsam sci-fi-version av ”The Office". Hängivna att hitta annat liv samt att nyhetssidorna nästan dagligen har rubriker om nya exoplaneter och okända fenomen i universum - vad alla rubriker om utomjordingar visar är att vi kulturellt och vetenskapligt har gått in på en ny epok i vår inställning till dessa frågor.

Filmen.

Earthlings Calling följer en grupp forskare som tänker långsiktigt för att få svar på en av de stora frågorna - finns det något annat intelligent liv någon annanstans än på jorden? Filmen utforskar deras arbete i sökandet efter ET som nästan pågår i skymundan men där en signal från en annan intelligent civilisation skulle förändra allt. Börjar vi närma oss en tid där vi på riktigt kan hitta ”the second example”, som Jill Tarter uttrycker det. Hur påverkas vi när vi börjar bli övertygade att det finns liv någon annanstans i kontrast till hur vi lever här på jorden där vår teknologiska utveckling med klimatförändringarna som största synbara hot väcker frågor om hur länge en civilisation kan överleva. Kanske är vi redo att utforska nya sätt att förstå innebörden av att vara jordbo. Alla tankar och fantasier om vad en annan intelligent civilisation skulle kunna vara reflekteras hela tiden tillbaka på oss, eftersom vi är det enda exemplaret att undersöka. På många sätt är deras sökande en projektion av våra egna drömmar och mardrömmar. Vårt allt större intresse för andra civilisationer kan verkligen vara en återspegling av vår hunger för att förstå vad som kommer vara vår civilisations nästa steg. Exoplanet-revolutionen har fått oss att inse att vår värld kan vara en av många beboeliga planeter och kanske inte så unik som vi tidigare trott. Vi befinner oss i ett skifte där forskare inte längre skrattar bort iden med att komma i kontakt med en Alien och där vi nu ser ett skifte, en kapprustning - vem skall bli först att hitta en annan intelligent civilisation i universum.

Luftventilationssystemet på institutet i Kalifornien skallrar på högvarv och korridorerna liknar miljöer från en 70-tals sci-fi film. Ett schackbord står prydligt placerat i det som kan beskrivas som biblioteket. Seth som nu är i 70-årsåldern står lutad över bordet och funderar över sitt nästa drag. I ett annat rum försöker Douglas Skypa med en kollega från östkusten. Det blir tyst och sedan lutar sig Douglas förvånat fram - ”I don’t think you can hear me Jon… I think we have a glitch”, säger han innan ljudet från Skype avslutar samtalet. Douglas försöker diskutera hur man skall kommunicera med en annan intelligent civilisation men verkar ha svårt att få till kommunikationen här på Jorden. Jill kämpar med att få finansiärer för att hålla ATA (institutets teleskopanläggning) igång. Det är ett sargat team. Dedikerade men begränsade att hålla sökandet vid liv. Strax utanför deras teleskopanläggning går kossor och betar. En bonde lägger upp hö för dem att äta och bakom honom några hundra meter bort rör sig teleskopen synkroniserat. Det är 42 stycken teleskop som ser ut som enorma tallrikar i plåt. Jon Richards är ansvarig för att hålla igång teleskopen. Han brukar komma dit på helgerna och ser till att teleskopen är rätt kalibrerade. Varje natt söks utvalda stjärnor och planeter av efter tecken på annat intelligent liv, där en plötslig signal från någon av dessa skulle förändra allt. Under tiden står ”the SETI success plan” - en champagneflaska, på kylning i kylskåpet i väntan på att få öppnas.

Länge har forskningen varit slumrande, liksom pågått under radarn från den breda massan. Men detta förändrades plötsligt för några år sedan. Den ryska multimiljardären Yuri Millner annonserar att han med Steven Hawkins som affischnamn skulle satsa 100 miljoner dollar under en tio års period på SETI. Jakten på en annan intelligent civilisation intensifieras och en kapprustning tar vid. Dock fick inte SETI Institute del av pengarna. Från deras perspektiv ser vi hur pengarna bl.a. går till ett annat teleskop som heter Green Bank. Besvikna att inte vara en del av denna storsatsning understryks hotet om nedläggning i kontrast till den stora väntan på en signal som kan förändra allt. Det är nu som saker ställs på sin spets. I över femtio år har man letat efter signaler, tecken på teknologiskt liv i universum. Som ”Director of Interstellar Message Composition” på SETI Institute vill Douglas nu starta det kontroversiella projektet att istället för att bara lyssna efter signaler även skicka ett meddelande från jorden. Där börjar hans resa till världens största radioteleskop i förhoppning om att kunna använda dem. Direkt får han SETI Institute emot sig som är rädda att de skall förlora sina finansiärer eftersom framstående forskare som bl.a. Stephen Hawkins menade att om man skickar meddelanden till planeter som potentiellt skulle kunna ha liv utsätter man hela mänskligheten för fara. Han menar att de då skulle veta vart vi finns och därför kunna komma hit och förinta oss. Douglas tvingas därför lämna institutet och börjar nu en kontroversiell resa på egen hand där målet är att skicka ett meddelande från jorden som en inbjudan till kontakt med en annan intelligent civilisation. Han lämnar även sitt deltidsjobb som lärare inom psykologi och satsar allt på sin nya organisation METI International (där METI står för Messaging extraterrestrial intelligence).

På resan möter Douglas människor som normalt sätt arbetar med helt andra saker än att leta efter ET, men där deras arbetsområde kan hjälpa till att bredda kunskapen om vad en annan intelligent civilisation skulle kunna vara och hur man skulle kunna skapa ett meddelande som berättar något om oss och som den andra civilisationen skulle kunna förstå. Allt vi har att utgå från är det vi vet här på jorden, vilket också bidrar till att sökandet efter ET också blir ett sökande i oss själva efter något vi bara kan fantisera om. Genom dessa möten med personer som Douglas träffar ledes tittaren in från olika perspektiv och tankegångar som både är kontroversiella och tankeväckande. Kanske har han tagit sig an en för stor roll. Hans starka hängivenhet balanseras mellan extrem nyfikenhet och något som nästan kan liknas med storhetsvansinne. Vem har rätt att ta sig an rollen som ”the man who speaks for Earth”? Skall man skicka ett meddelande och i sådant fall vad bör vi säga?

Vision.

För oss är det här en film som utspelar sig i mötet mellan sci-fi och dokumentärfilm. Man slås hela tiden av att det som forskarna gör och diskuterar skulle kunna vara hämtat från en sci-fi film men att det hela tiden ställs i kontrast till den vardag och det dokumentära som omger dem. Vi vill komma åt det mänskliga och humoristiska kontrasterna mitt bland de storslagna frågorna, samtidigt som vi berättar en spännande film som tar med tittaren in på en resa bakom kulisserna i något som för många är ett ganska avlägset området. Vi lägger stor vikt vid det visuella, där ljudbilden och fotot pendlar mellan det vardagliga och situationsbaserade till det mer spektakulära. Vi anspelar både på klassisk sci-fi och en slags lågintensiv thriller men där en tragikomisk underton över vad det är att vara människa hela tiden finns närvarande där Douglas Vakoch resa blir den röda tråden. Under filmen lär man känna Douglas, en person som i över 40 år längtat efter att få skicka ett meddelande och som hela tiden känner sig som en outsider. Som Douglas själv säger - ”jag är som en irriterande fluga som de större organisationerna skulle kunna krossa när som helst”. Drivs han av nyfikenhet, jakten på upprättelse eller känslan av att kunna förändra världen? Vi vill att filmen ska vara just en sådan berättelse, om oss och om dem som ägnar sina liv åt en fråga som de förmodligen aldrig kommer att få svar på, men hur stora upptäckter ofta förutsätter en individ eller en grupp som ger allt åt ett utforskande som är på gränsen till galenskap men om det visar sig vara sant, kan förändra vår uppfattning om världen och vårat liv. Vi vill med en humanistisk ton porträttera de här personerna, de oväntande möten som sker och kontrasten mellan den stora väntan på signalen från ET och den intensifierade resan att skicka ut meddelande från jorden. Allt kommer tillbaka till en berättelse om de personerna som under den här tidsepoken väljer att undersöka om det finns en annan intelligent civilisation där ute och vad det säger om oss som Jordbor.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00824
Projektägare
Regissör
Per Bifrost
Projektet skapat
2013-12-06
Projektfas
Idestadiet
Filmlängd
1h 30m 0s
Format
Dokumentär

Medverkande

  • Alexander Ryneus
    Regissör